Cum vezi ce cutie de viteza ai pe masina

in articolul asta o sa vorbim din nou despre cutiile de viteza si o sa-ti spun cum vezi ce cutie de viteza ai pe masina. In articolul acesta ne vom focusa e urmatoarele:

  • Cum vezi ce cutie de viteza ai pe masina si care sunt caracteristicele ei
  • de ce e importnat sa stii ce cutie de viiteza ai pe masina

Cum vezi ce cutie de viteza ai pe masina si care sunt caracteristicile ei.

Ideea este a nu toate informatiile astea sunt publice. Exista totusi posibilitatea ca pentru cutia ta de viteze sa exista informatii publice.

Sa o luam cu inceputul ca sa intelegi despre ce e vorba. Cutia de viteze de pe masina ta poate fi facuta de producatorul masinii sau poate fi cumparata de la un producator de cutie de viteze.

Sunt 3 mari producatori cutii de viteze:

  • ZF, cel mai mare dintre ei,
  • Getrag (si-au schimbat denumirea in Magna)
  • Aisin care e o companie asiatica si aceste cutii de viteza le veti gasi preponderent pe masini asiatice.

Pe langa acesti producatori de cutii de viteze fiecare producator, pentru anumite modele au propriile lor cutii de viteza. De exemplu Mercedees Benz si BMW folosesc atat cutii de viteza proprii cat si ZF. Audi (de fapt grupul VAG) foloseste preponderent cutii de viteza proprii si foarte foarte rar ZF. Renault foloseste cutii proprii si cutii ZF si Getrag. Honda, Suzuki, Toyota folosesc cutii proprii si Aisin.

Aceiais cutie de viteza poate fi pusa pemai multe modele, inclusiv la producatori diferiti. De exemplu cutia EDC dual clutch de la Renault e Getrag si e pusa atat pe Renaul Megane cat si pe modele Ford.

De ce e important sa stii ce cutie de viteza ai pe masina

Nu e asa important atat timp cat merge bine. La fel daca nu vrei sa faci tunnind. Daca vrei sa faci tunning la motor e bine sa stii la ce cuplu maxim e dimensionata cutia. La asta nu prea se uita nimeni cand face tunning la motor. Suprasolicitarea cutiei prin valori mai mari de cuplu va duce la deteriorarea ei.

Cum aflu ce cutie am? De obicei gasesti informatii pe internet, asta daca nu iti da dealerul de la care ai luat masina astfel de informatii.

Al doilea pas e sa te uiti pe siteurile celor 3 producatori.

Pt ZF gasesti informatii despre cutiile lor aici: Zf cutii de viteza

Pentru Asin gasesti infromatii aici: Aisin cutii de viteza

Pentru Getrag gasesti informatii aici; Cutii de viteza Getrag

Pentru alte cutii de viteza daca nu gasesti informatii pe internet poti cere informatii dealerului. Te intereseaza in mod special turatia maxima si cuplul maxim. Astea sunt cele mai importante.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Start-up care pierde bani

Lasă un comentariu