Cum vireaza un tanc

Daca te-ai intrebat vreodata cum vireaza un tanc si inca nu ai aflat vei gasi raspunsul aici. Subiecte focus in articol:

  • cum vireaza un tanc
  • de ce a fost creat sistemul de viraj asa

Cum vireaza un tanc

Masinile vireaza de obicei prin bracarea rotilor fata. Asta se intampla pentru ca rotile fata sunt independente fata de cele spate si pot fi actionate separat. La tanc si la masinile senilate in special nu exista roti fata sau spate. Exista doar senila drapta si stanga care sunt pe lateralul vehiculului sau sub el.

Virarea vehiculelor senilate, inclusiv a tancului se face prin modificare vitezei unei senile in raport cu celalalta. Asta inseamna ca daca vrei sa virezi dreapta, de exemplu, senila din dreapta va trebui sa aiba viteza mai mica decat senila din stanga. In felul asta tancul va vira drepata. Si asa ai aflat cum vireaza tancul.

Problema care apaare este raza de viraj. Raza de viraj e cu atat mai mica cu cat diferenta dintre vitezele senilelor e mai mare. Daca poti varia viteza unei senile fata de celalata in orice marja se cheama ca yancul are o infinitate de raze de viraj.

Varierea vitezei se face cu ajutorul unor frane sau cu ajutorul cutiei de viteze. Da, pentru ca anumite tancuri au 2 cutii de viteza. Exista anumite vehicule militare care au 2 motorare de exemplu.

De obicei, senila este antrenata de o roata motrica. Roata motrica e antrenata de un arbore care iese din cutia de viteza. Plasare unor frane pe arborele rotii motrice va face ca aceasta sa incetineasca controlat. Franele nu sunt ca cele de pe masinile clasice ci sunt niste centuri care actioneaza pe un tambur.

Alte tancuri au 2 cutii de viteza planetare care sunt pe fiecare roata motrica si astfel se variaza viteza fiecarei senile (cele mai noi modele sunt construite asa).

Adica niste chestii puternice si facut esa reziste.

De ce a fost construit sistemul de viraj asa.

La tanc si la senilate nu prea ai cum sa construiesti un altfel de sistem. Este o solutie simpla si eficienta care nu costa mult. In domeniul militar costurile conteaza mai putin. De obicei sunt alti parametri care sunt luati in calcul inaintea costurilor.

Sistemul asta e unul robust si testat in multe sistuatii reale in care masina trebuie sa functioneze.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe rumatorul: Cum functioneaza turela unui tanc

Lasă un comentariu