Cutii de viteza cu dublu ambreiaj

Cred ca toti ati auzit despre cutii de viteza cu dublu ambreiaj. In articolul asta vrea sa va povestesc despre cutiile de viteza. In acest articol voi aborda urmatoarele subiecte;

  • tipuri de cutii de viteza. Ce sunt cutiile de viteza cu dublu ambreiaj
  • de ce cutiile de viteza cu dublu ambreiaj sunt mai bune decat celalte

Tipuri de cutii de viteza. Ce sunt cutiile de viteza cu dublu ambreiaj.

Exista mai multe tipuri de cutii de viteza. Primul tip este cutia de viteza manuala. Este cea clasica in care tu schimbi vitezele si este probabil cea mai raspandita, cel putin in Romania.

Al doilea tip de cutii de viteza sunt cutiile automate cu convertizor de cuplu. Asta sunt cutiile de viteza planetare care in loc de ambriaj au un ambreiaj hidraulic. De fapt, aceste cutii au si un ambriaj mecanic ca cel standard pentru treapta superioara.

Al treilea model este cutia de viteza manuala pilotata de un robotel. Este la fel ca o cutie manuala umai ca exista un robotel care schimba vitezele in locul tau.

Tipul nr 4 este cutia CVT sau cutia de viteaza cu variantie continua. Practic e formata din 2 conuri unite printr-o curea iar variatia transmisiei se face prin mutarea curelei spre varful sau baza counurilor. Principial ai o infinitate de viteze ce se pot obtine intre baza si varful conurilor. Pentru a simula functionarea unei cutii standard producatorii au pus pozitii standard ale curelei.

Tipul nr 5 este cutia cu dublu ambrieaj. De fap e o cutie manuala care are 2 ambriaje. Un ambreiaj e cuplat la vitezele pare un altul la cele impare.

De ce cutiile de viteza cu dublu ambreiaj sunt mai bune decat celelalte

Aceste cutii de viteza cu dublu ambreiaj combina beneficiie cutiilor automate cu cele ale cutiilor manuale. Cutiile automate clasice, cele cu converstizor de cuplu, au dezavantajul unui consum mai mare de combustibil. De asemenea timpii de schimbare sunt mai mari decat la cele manuale.

Cutiile de viteaza manuale au avantajul consumului mic de combustibil, dar sunt oarecum incomode la condus.

Cutiile de viteza dual cluch combina confortul dat de o cutie automata cu consumul mic al unei cutii manuale si vine si cu o schimbare rapida a treptelor. O sa gasiti cutii de viteaza automate sub diverse denumiri;

  • DSG la grupul VAG;
  • EDC la grupul Renault
  • PowerShift la Ford;
  • steptronic la BMW
  • G-tronic la Mercedes;

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul; Logistica din formula 1

2 comentarii la „Cutii de viteza cu dublu ambreiaj”

Lasă un comentariu