De ce cutiile de viteza au din ce in ce mai multe rapoarte

Nu stiu daca ati remarcat, dar cutiile de viteza au inceput sa aiba cat mai multe rapoarte, Adica trepte de viteza. Subiecte focus in articol:

  • de ce cutiile de viteaza au cat mai multe rapoarte
  • cu ce ne ajuta asta

De ce cutiile de viteza au cat mai multe rapoarte

S-a inceput cu 4 trepte si acum cutiile de viteza au ajuns sa aiba si 9 trepte de viteza. A fost o perioada cand toate masinile aveau 4 trepte si cand au intordus a cincea treapta la cutiile de viteze a fost o revoluti. Incet, incet au aparut si cele cu 6 trepte. Si parea caa pele s-au linistit si ca se cam opresc la 6 trepte. Bun, cred ca v-ati dat seama ca vorbesc de turisme.

Acum, in special cutiile de viteza automate au 7-8 sau chiar 9 trepte. De fapt la cutiile automate nu prea te mai intereseaza cate trepte au. E doar o chestiune de numere mai mult. Ma uitam ca totusi mai eixsta in piata masini cu cutii automate care au 4 trepte. Iat astea devin o raritate, din ce in ce mai mult.

De ce a inceput sa creasca numarul de trepte? Cresterea numarul de trepte aduce complicatii mai mari pentru cutia de viteze. Mai multe piese in miscare, asta inseamna fiabiltate mai mica. Dar, numar de trepte mai mare, inseamna, de foarte multe ori, performante mai bune cu un consum mai mic de combustibil. Asta e motivul pentru care producatorii fac cutii cu cat mai multe trepte.

Odata cu introducerea acestor cutii au aparut si motoarele care dezvolta cuplu si putere la turatii mici. De fapt, e un necesar imperecherea unei cutii cu multe rapoarte cu un motor care dezvolta cuplu la turatii mici. Mai multe trepte inseamna ca motorul va functiona in jurul turatiei de 1500 -2000 de rotatii/minut. Asta inseamna consum mic si uzura mai mica pentru motor. Inseamna intretinere mai mica si schimburi de uei mai rare.

Cu ce ne ajta asta

Ajutorul e fenomenal pentru ca poti obtine cu o limuzina de 1500-1600 de kg cu motr de 2 litri consumuri de 3.5-4 litri/100km. Iar asta se simte la buzunar. De asemenea, costurile de intretinere sunt mai mici si reviziile mai rare. Adica la 2 ani sau 30.000 de km. Da, masinile incep din ce in ce mai des sa faca revizii la 30.000 de km. S-au cam dus vremurile cand reviziile se faceau la 10.000 sau 15.000 de km.

Cam cu asta ne ajuta pe noi cutiile de viteze cu cat mai multe rapoarte. Si daca e si automata atunci nu prea mai conteaza cate rapoarte are pentru ca oricum nu le schimbi tu.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Cum functioneaz vehivulele cu higrogen

Lasă un comentariu