Deep work sau concentrarea pe munca este o practica pe care multi lideri de business o adopta.
Ce e deep work
O sa va explic cu un exemplu personal ca sa intelegi mai bine. Cand lucrezi intr-o companie mare si ai multi oameni in subordine sunt zile in care efectiv nu stii ce ai facut. Cand lucram la companii avea zile cand, la sfarsitul zilei, ma gandeam oare ce ii spun patronului ca am facut azi daca ma intreaba.
Intrebare era justificata pentru ca efectiv nu produsesem nimic in ziua aia. Toata ziua era ocupata cu rezolvat probleme punctuale si discutii cu oamenii, iar la finalul zilei nu aveai nimic concret.
Poate o sa credeti ca eram un manager prost, dar daca o sa va analizati zilele de munca o sa gasiti astfel de zile.
Studiile arata ca managerii petrec mai mult de 2 ore pe zi rezolvand chestii neprogramate. Asta inseamna 10 ore pe saptamana, adica mai mult de 1 zi de munca pierduta.
Timpul asta nu e chiar pierdut, dar nu prea aduce plus valoare afacerii si companiei. Asta te tine din munca care aduce plus valoare. Adica, sa faci chestii si sa nu fii distras de alte lucruri. Asta e ceea ce se cheama deep work. Eu reusesc sa intru intr-o stare de genul asta doar cand scriu cod. Sunt atat de concentrat incat poate sa cada casa pe mine.
Cum faci sa te folosesti deep work
Daca ai o firma maricica cu multi oameni asta e o provocare. Asta pentru ca ai sedinte, vin oamenii sa iti ceara parerea etc. Insa, exista niste metode care te pot ajuta.
Unii managerii vin la munca mai devreme dimineata si raman pana seara tarziu la birou si folosesc perioadele cat ceilalti nu sunt la birou pentru dep work. Altii prefera sa isi mute sedintele si activitatile cu echipa in 2-3 zile pe saptamana. Concentrarea asta ii ajuta sa dedice cele 2-3 zile pentru sarcini care distrag, iar restul de 2 zile sa le foloseasca pentru deep work.
Altii prefera sa opreasca orice sursa de distragere, sa se retraga intr-un loc linistit si sa lucreze de acolo, Din experienta proprie va pot spune ca zilele astea de deep work sunt cele mai productive. Ajungi sa faci lucrurile pe care nu ai fost in stare sa le faci in saptamani.
Aveti aici un audiobook al cartii Deep Work al lui Cal Newport:
Daca iti place articolul si vrei sa dai audibook-ul si altor prieteni transmite linkul articolului pe retele sociale. De asemenea, te invit sa citesti si urmatorul articol: Top 10 global retailer vor utiliza preturi personalizate si adaptate pana in 2025
Un comentariu la „Deep work”