Depozit complet automatizat

In Romania apare tot mai mult ideea unui depozit complet automatizat. Tot mai multi clienti imi cer astfel de anlaize. Subiecte focus in articol:

  • depozit complet automatizat-cum arata si cum lucreaza
  • ce investitii sunt necesare

Depozit complet automatizat – cum arata si cum lucreaza

Un depozit complet automatizat este un depozit care opereaza fara ajutor uman de la intrare pana la iesire. Un astfel de depozit poate face receptii de marfa fara ca sa fie necesar sa intervina un om. Cu toate ca tehnic este posibil, si am vazut un astfel de depozit mie mi se pare o utopie sa nu existe oameni, mai ales in Romania. Asta pentru ca sigur va fi o eticheta pusa aiurea sau stearsa si nu mai poate fi citita de scanerul de pe banda.

O alta situatie frecventa care poate aparea este la cantarirea produselor. De obicei, produsele sunt paletizate, iar aceste depozite functioneaza bine cu produse paletizate. Problema cu cantarirea apare datorita faptului ca ambalajele, folia si paletul au greutati variabile, asta inseamna ca vor da erori de cantarire, iar o cantarire automata va scoate produsele de pe banda. Produsele urmanad sa fie verificate manual. Se poate ca si produsele sa nu fie scoase de pe banda, dar asta inseamna ca va asumati pierderile. Pierderile astea teoretic sunt cu + sau +, practic daca clientul stie ca faceti receptie automata o sa va puna tot timpul produse in minus . Cand o sa va dati seama pierderile vor fi deja destul de mari si va fi greu sa mai faceti ceva.

O sa va arat mai jos un film cu un depozit complet automatizat ca sa vedeti si sa intelegeti cum functioneaza.

Ce investitii sunt necesare

Investitiile, de obicei sunt mari. Un depozit de genul celui din film costa intre 20-50 mil de euro doar echipamentele, automatizarile si softul. Asta fara sa iei in calcul cladirea. Investittiile pentru depozite partial automatizate la care am lucrat eu in Ro ajung la cateva milioane de euro. Din calculele facute in astfel de proiecte investitiile se amortizeaza in minim 20 de ani. Perioada de timp e foarte mare pentru ca, de obicei, echipamentele nu au o durata de viataa asa mare. Asta e motivul pentru care, in Romania, daca nu ai volume foarte foarte mai nu preaa se justifica.

Daca ti-s pscut srticolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Logistica automata – sau cum masinile vor inlocui oamenii

Un comentariu la „Depozit complet automatizat”

Lasă un comentariu