Despre acumulatori Li-Ion

Despre acumulatori Li-Ion se poate vorbi de prin 1970 si au fost inventati de o companie surpriza. O sa-ti vezi care e compania daca citesti acest articol.

Iata ce vei afla din articol;

  • cine a fost inventatorul acumulatorilor Li-Ion;
  • tipuri de acumulatori Li-Ion

Cine a fost inventatorul acumultorilor Li-Ion

Asa cum va spuneam la inceputul articolului despre acesti acumulatori Li-Ion se poate vorbi de prin anii 1970. Atunci au fost inventati de catre compania Exon Mobil. Exxon Mobil, dupa cum stiti probabil, e cunoscuta mai mult din industria petroliara si a uleiurilor auto. Compania e mai putin cunoscuta ca avand activitate in industria acumulatorilor.

Prima companie care a utilizat acumulatori Li-Ion a fost Sony prin 1991. Adevarata istorie a acumulatorilor incepe insa odata cu dezvoltarea dispozitivelor portabile. Au fost adoptati initial de catre producatorii de telefoane mobile, ulterior de producatorii de laptopuri. Au devenit extrem de cunoscuti si utilizati de cand masinile electrice au aparut pe piata.

Surprinzator, dar Toyota are cele mai multe patente inregistrate in domeniul acestor acumulatori. Ei au inceput sa produca primele masini hibride prin anii 90, dar modelul lor Prius a avut succes abia dupa anii 2000.

Principala problema a acestor acumulatori a fost pretul ridicat, in 2010 avand o valoare de 1.160 de dolari pe KW ora. La momentul actual pretul e undeva in jurul valorii de 176 de dolari pe KW ora. Pretul se asteapta sa scada in continuare la sub 100 de dolari pana in 2024.

Tipuri de acumulatori Li-Ion

Li-Cobalt-Oxide este folosit in special la telefoane mobile, laptopuri si camere digitale. Are un catod din oxid de cobalt si anodul este format din grafit. Intre anod si catod de deplaseaza ionii de litiu.

Li Manganese Oxide este stabil din punct de vedere termic decat primul, dar are durata de viata mai scurta. Are un catod din oxid de mangan si anodul. de asemenea, din carbon.

Li Nickel Manganese Cobalt Oxide are avantajul ca ofera curenti mari de descarcare fata de toti ceilalti anteriori. Poate oferi un curent de descarcare de 5 ori mai mare decat cel bazat pe oxizi de mangan, Poate fi folosit un anod de silicon, dar se reduce substantial durata lui de viata.

Li Iron phosphate are catosul din fosfat de fier. Principalul avantaj este durata mare de viata. De obicei durata de viata a acumulatorilor se masoara in cicluri de incarcare descarcare.

Mai sunt si Li Nickel CObal Aluminium Oxide, Li Titanate bazat pe un catod din oxid de titan, Li Polimer unul dintre cei mai folositi.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Tesla Model 3 de 35.000 de dolari mai greu de obtinut

Un comentariu la „Despre acumulatori Li-Ion”

Lasă un comentariu