Despre tehnologie si bani

Acum o saptamana am fost la un eveniment in care un domn ne prezenta cu functioneaza Amazon Cloud. Eram interesat de chestia asta pentru ca am solutia WebMWS care functioneaza in cloud. Vroiam sa vad cum functioneaza cloudul Amazon si sa inteleg ce e acolo.

Tehnologie si banii – se pare ca sunt ca apa si uleiul

Da, ai citit bine cand discuti de tehnologie si bani e ca si cum ai incerca sa amesteci apa cu uleiul, cel putin in mintea unora.

Ca sa va fac un scurt istoric eu am mai cochetat cu Amazon, folosind in trecut serviciul lor SES. SES este un serviciu de trimitere emailuri, care e foarte ok daca ai volume mari de emailuri de trimis. Costa 1 dolar pe 10.000 de emailuri trimise.

Problema e ca e destul de complicat de setat pentru un novice si, daca vreti sa-l folositi, trebuie sa gasiti pe cineva care stie.

Ideea e ca dupa ce am folosit serviciul o perioada nu am mai avut nevoie de el. La un moment dat m-am trezit cu niste bani pe care aveau sa-i platesc la Amazon. Si am intrebat de ce? Intrebarea era justificata pentru ca nu mai foloseam serviciile lor de 5-6 luni. Mi-au zis ca am o instanta pornita si de aia. Instanta asta e ca si cum ai lasa lumina (computerul) aprinsa dupa ce ai iesit din camera.

La evenimentul asta eu am ajuns inainte si tipul care facea prezentarea facea o repetitie inainte sa vina publicul. Asa ca m-am asezat si am vrut sa vad sa urma sa prezinte.

Tehnologie si bani – cand banii nu sunt ai tai e cel mai bine

Facea baiatul ala servere si deschidea instante pe Amazon intr-o veselie. La un moment dat i-am zis: “Se pare nu sunt banii tai in joc de deschizi atatea servere si atatea instante acolo”. Toate astea costa in cloud, e adevarat ca nu mult, dar fisfireii se aduna.

Mai era un tip acolo care mi-a zis ca suntem acolo sa discutam de tehnologie nu de bani. Da, dar ca sa ajungi sa folosesti tehnologia aia trebuie sa ai bani. Tot ce facea tipul ala acolo ajungea sa coste 3-4000 de euro pe an in configuratia descrisa de el. Daca ai facut o aplicatie si o pui acolo asteptand un an sa gasesti primii clienti platitori …e cam naspa.

Cand insa plateste altcineva si nu tu….e super. Poti sa mergi pe supertehnologii si solutii scumpe de cloud. Cand banii ies din buzunarul tau te gandesti la solutii corecte atat pentru tine cat si pentru clienti.

Deci…cand discutam de tehnologie nu trebuie sa intrebi de bani. Regula este ca daca vrei tehnologie trebuie sa desfaci larg buzunarul.

Exista oare si alta solutie? Sigur ca da, solutii corecte petru clienti in care tehnologia costa putin pentru ca e folosita cu chibzuinta si doar cand e momentul ei.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Innolith, noi tehnologii pentru baterii electrice

Lasă un comentariu