Diferenta dintre bhp si hp

Probabil ca ati auzit de bhp si hp, adica de brake horse power si hoser power. Adica cai putere in romaneste. Subiectae focus in articol:

  • ce inseamna bhp si hp si care e diferenta intre ele
  • cu ce ne ajuta asta

Ce inseamna bhp si hp

Sa o luam cu notiunea pe care o stie toata lumea, si anume hp. Hp inseamna horse power sau cai putere in romaneste. Unitatea asta de masura masoara puterea unui motor si impreuna cu cuplul motor sunt unitatile de masura definitorii. Dupa cum sitit, iar daca nu sitit ca uitati in talon, puterea se masoara si in kW. De fapt, asta e unitatea de masura standard a puterii. Un kW are 1.36 cp (hp).

Deci, ca sa rezumam hp masoara puterea mtorului. Ea se masoara pe stand cu motorul echipat cu toate sistemele auxiliare.

Bhp este tot puterea motorului dar fara sisteme auxiliare. Adica, se mai numeste si puterea la arborele cotit. Diferenta dintre ele este ca bhp e mai mare putin datorita faptului ca nu se pierde putere pentru antrenarea sistemelor auxiliare. Brake horse power vine, de fapt, de la metoda de masurare de pe bancul de proba. Puterea se masoara prin aplicarea unei frane pe volanta si masurarea fortei. De aici vine acel brake.

Fata de astea doua mai exista si puterea la roata. Puterea la roata se masoara pentru a include si cutia de viteze, cutiile de transfer, diferentialele in ecuatie. Pentru ca si pe acolo se pierde enerige si implicit putere.

Ca sa rezumama: Bhp este cea mai mare putere si este puterea efectiva generata de motor. Hp este puterea mai mica si este cea generata de motor cu accesorii. Whp, adica wheel horse power este puterea care se duce la roata. De fapt, asta e cea reala si cea pe care o poti folosi.

Cu ce ne ajuta asta

in viata reala bnp si hp ne ajuta sa clasificam masinile dupa putere. Asta ne face sa stim ca o masina e mai puternica decat alta. In anumite situatii cuplul este mult mai important decat puterea. De fapt puterea este un produs dintre cuplu si turatia motorului.

Practic cand cititi de puterea motorului in CP este de fapt puterea masurata cu toate auxiliarele pe motor. Asta daca nu e specificat ca e alta putere din cele 2 pe care vi le-am explicat mai sus.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Tesla pick-up truck

2 comentarii la „Diferenta dintre bhp si hp”

Lasă un comentariu