Digitalizarea in supply chain, asa cum se intampla si in alte industrii este un subiect fierbinte. Subiecte focus in articol:
- ce inseamna digitalizarea in supply chain
- care sunt pasii normali
Ce inseamna digitalizarea in supply chain
Digitalizarea in supply chain inseamna in primul rand conectivitate. Dupa aceasta conectivitate trebuie ca informatiile sa devina disponibile a fi accesate de oricine. Daca ar fi sa plecam de la client digitalizarea in supply chain ar insemna urmatoarele:
- comanda clientului sa poata fi data si preluata prin mijloace electronice. Daca se poate de pe telefon este extraordinar. Asta pentru ca tot mai multe tranzactii sunt de pe telefon. La tineri aceste tranzactii sunt preponderente.
- clientul ar trebui sa vada toate stadiile prin care comanda lui trece. De cand a fost preluata, cand a fost aprobata cand a fost data in depozit, cand a fost pregatita in depozit si cand e gata de livrare;
- clientul ar trebui sa vada ce curier i-a preluat comanda si in ce interval orar va fi livrata.
- feedback-ul clientului sa vina, de asemenea, online.
Recunoasteti deja ca mare parte din serviciile astea sunt deja dispoznibile in zona de magazine online. Dar, exista o parte a companiilor carora le este foarte greu sa iasa din business-ul traditional si sa se digitalizeze. Asta se intampla pentru ca, de obicei, aceste companii au doar ERP. Iar acel ERP nu e dezvoltat pe tehnologii web si, de obicei, nu are legatura la web.
De aceea digitalizarea este foarte greoaie in aceste companii. De fapt, ei nu pot face pasi spre digitalizare pana nu implementeaza alte solutii software.
Care sunt pasii normali
Pasii catre digitalizarea in supply chain ar fi urmatorii:
- crearea unui magazin virtual prin care compania sa-si vanda serviciile au produsele. Magazinul asta virtual ar fi bine sa fie legat cu ERP-ul. Adica orice miscare se face acolo sa se duca si in ERP si invers.
- Ar trebui sa-si implementeze un WMS care sa le asigure posibilitatea de a face transparente operatiunile din depozit. De asemnea legat cu ERP si magazinul virtual. Fara WMS e greu sa ai stocuri in timp real si trasabilitate pe produse si operatii. Una dintre cel mai bune solututii WMS din piata este WebWMS.
- Ar trebui ca firmele de curierat sa aiba softuri de rutare performante si sa poata impartasi datele din acele softuri astfel incat clientul sa stie cand va ajunge masina la el.
Toate astea nu sunt complicate, exista deja solutii in piata care sa duca companiile la un nou nivel de digitalizare. Trebuie doar ca cei care nu sunt digitalizati sa faca pasii care trebuie.
Daca tii-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Fulfillment center sau depozit
3 comentarii la „Digitalizarea in supply chain”