E criza de personal dar nu marim salariile

Toata lumea se plange de criza de personal dar nimeni nu mareste salariile. Si nimeni nu angajeaza persoane peste 45 de ani. Subiecte focus in articol:

  • criza de persoanal din Romania
  • cum rezolvam problemele

Criza de personal din Romania

Da, e criza de personal in Romania, pe toate joburile si pe toate nivelurile. Cu toate astea nimeni nu doreste sa mareasca salariile, sau se maresc atunci cand angajatii incep sa plece. Iar asta se pare ca e o masura normala.

Pe de o parte antreprenorii sunt de inteles. O marire de salarii la o firma dintr-o zona duce la mariri si la celelate firme. Asta inseamna ca pot intra intr-o lupta pentru oameni si pentru salarii mai mari. Dar pana la urma asta inseamna economie de piata. Cu toate ca statul a marit salariile de aproape 2 ani sectorul privat nu prea s-a aliniat. Cu toate ca, la momentul actual se fac bani buni in Romania in sectorul privat.

Au crescut comenzile asta inseamna si mariri de profituri. Dar, asa cum se obisnuieste, profiturile se duc 100% in buzunarul actionarilor. Atunci cand angajatii incep sa caraie si sa plece actionarii mai renunta la profituri.

Asta nu e prea bine pentru ca angajatii vad asta si vad ca scot bani cu forcepsul. In momentul in care cineva le ofera cu 30-50 de euro mai mult au si plecat, doar asa ca sa se razbune. Ma refer aici la pozitiile de executie din logistica. Si daca a plecat unul singur ii trage si pe ceilalti dupa el.

Cum rezolvam problemele

Solutia e sa se mareasca salariile pentru a pastra angajatii. Problema in Romania este ca exista si o mare dependenta de angajati, pentru ca nu prea exista softuri in logistica in companii. Asta face ca criza de personal sa se simta acut. Un om care pleaca e inlocuit greu, mai ales in depozit. Dar e cam aceiasi situatie si in distributie.

Pe termen scurt marirea de salariile e o optiune. Macar stinge focul! Pe termen lung nu e nici asta o optiune. Din punctul meu de vedere introducerea de sisteme de bonusare e o solutie. Asta permite angajatilor care muncesc mai mult sa castige mai mult. Banii de bonus se dau, de obicei, din castigul in eficienta.

A doua solutie este sa va reorientati catre oamenii care au peste 45 de ani. Nu pleaca asa de usor si au si obligatii, ceea ce ii faca sa fie mai stabili.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Cum verifici daca un sistem functioneaza

Lasă un comentariu