Se tot discuta in ultimul timp despre economia circulara. Asta pentru ca se doreste ca lumea sa dezvolte o economie sustenabila.
In acest articl vom discuta despre urmatoarele:
- ce e aceea economia circulara. Comparatia cu economia bunicilor nostri
- de ce e importanta aceasta economie
Ce e aceea economia circulara
Ca sa intelegeti bine despre ce e vorba o sa va duc in timp pe vreamea cand eu eram mic si stateam la bunici. Adica acum vreo 30-35 de ani. Intr-o gospodarie de tarani nimic nu se arunca. Totul avea o noua intrebuintare dupa ce era „aruncat”. De fapt nimic nu prea era aruncat.
Daca curatau cartofi, varza sau alte legume, cojile respective se duceau la pasari care la mancau. Gainatul pasarilor si al balegarul animalelor (vaca) era folosit ca ingrasamant pentru pamant. Zerul rezultant ca produs in urma procesului de fabricatie branza se ducea la prajituri sua la paine.
Orice mancare care se invechea era data la porci. Orice obiect metalic era refolosit si transformat in altceva. Cenusa de la arderea lemnelor era folosita pentru curatatul vaselor cu grasime sau ca ingrasamant.
La asta se doreste a se intoarce lumea prin aceasta economie circulara. Se doreste ca orice se produce sa nu se mai arunce ci sa se transferme si sa se refoloseasca. Se doreste ca produsele rezultate in urma proceselor tehnologice sa poata fi folosite la alte activitati. Cam asta e ceea ce se doreste cu economia circulara.
De ce e importanta aceasta economie.
Aceasta economie este una sustenabila, este una in care totul se transforma si se intoarce in natura. Lumea asta in care traim a fost creata sa functioneze asa. Noi oamenii nu putem schimba asta. Noi suntem conectati cu natura si daca distrugem natura ne distrugem pe noi.
Daca vrem sa triam mai mult si sa avem o viata sanatoasa e important sa ne intoarcem la o economia circulara.
Asta inseaman ca produsele trebuiesc gandite de la inceput pentru a putea face parte din aceast ciclu. Un produs care are mult plastic care nu se recicleaza va fi extreme de greu sa dispara si va ajunge in alimentele noastre. Iar noi, ca oameni, inca nu ne-am adaptat sa mancam platic.
Daca vrem o viata buna toti trebuie sa contribuim la asta.
Daca ti-a placut articolul te invit sa il citesti si pe urmatorul: Open Manufacturing Platform
2 comentarii la „Economia circulara”