Electric vs …..electric

Cand discutam de transport pe distanta lungi cu camioanele nu prea discutam de … electric. Adica, pana la momentul actual partea de electric se rezuma la baterii care tin mai mult sau mai putin.

In acest articol discutam despre urmatoarele:

  • Electric care merge pe camioane
  • Exemple de astfel de intitative

Electric care merge pe camioane

De-a lungul timpului au fost tot felul de incercari de a aduce tehnologia electrica pe camioane. Pentru cei care care incearca tehnologia pe electric pe camioane e clar ca directia cu acumulatori nu e cea care trebuie.

Au incercat tot felul de variante: sa faca camioane care sa se conecteze la un fir aflata deasupra soselei prin care trece curent. Asa cum e la trenuri sau troleibuze. O alta varianta a fost o sina prinsa in asfalt prin care trece curent si la care se conecteaza camionul. Ideea e ca nici una din variantele astea nu e prea fezabila pentru a fi aplicata la camioane. Din considerente de cost, siguranta etc.

Exista o tehnologie electrica care se preteaza la camioane si care nu anuleaza avatajele date de motorul diesel. Tehnologia este cea cu hidrogen. Toyota a lucrat mult in directia asta si a dezvoltat o masina pe care o produce in serie. Masina se cheama Mirai.

Exemple de astfel de initiative care merg pe electric

Asa cum v-am zis mai sus o intiativa este cea de la Toyota cu Mirai. Masina a impanzit Japonia si este adusa si in Europa. Dar asta e un turism.

Si pentru camioane exista o intiativa de acest fel. Se cheama Nikola Motor, si este o companie americana care a produs primele camioane cu tehnologie pe hidrogen. Da, ati intuit bine, tot la Tesla se refera, dar nu sunt companii surori.

Anul asta compania a prezentat 2 camioane electrice alimentate pe hidrogen. Conform companiei au primit comenzi de camioane de 14 miliarde de dolari, dar au oprit precomenzile. Asta se intampla datorita faptului ca fabrica lor are capacitate de doar 50.000 de camioane pe an cand va fi la capacitate maxima in 2022. La momentul actual fabrica poate produce doar 35.000 de camioane.

Cei care doriti sa vedeti lanasarea o puteti vedea aici:

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Aripa care isi schimba forma

Un comentariu la „Electric vs …..electric”

Lasă un comentariu