Enride si Schenker – camion electric fara sofer

Enride un start-up de tehnologie, impreuna cu DB Schenker au scos pe piata primul camion electric fara sofer. Locatia; Suedia. Camionul a fost testat pe drumurile publice transportand marfa intre diverse locatii intr-o zona industriala.

Ce stie sa faca acest camion electric fara sofer

Camionul nu are cabina si prin urmare nu are sofer. Este 100% electric si se poate conduce singur. Camionul electric fara sofer care se conduce singur nu e chiar autonom. Un operator uman poate prleua oricand controlul vehicululu. Acest camion are mutiple avantaje:

  • reduce costul pe km cu 45-60%. Doar din salariul soferului si din problemele asociate cu existenta unui sofer. Un camion electric fara sofer poate merge 24 de ore din 24. Un camion cu sofer poate merge 9 ore dupa care sta, Numarul de km efectuati lunar cu un astfel de camion vor creste de la 10.000-13.000 la cel cu sofer la 18.000-20.000.
  • spatiu mai mare de incarcare. Lipsa cabinei duce la posibilitatea ca spatiul de incarcare sa fie extins in zona cabinei. Asta duce la marirea volumul spatiului necesar marfurilor. Asta inseamna un cost mai mic pe kg de marfa transportata.

Un astfel de camion eleectric fara sofer stie sa traga singur la rampa si sa stea acolo pana se incarca/descarca.

Momentan a fost testat in Suedia pe un drum industrial. Pentru siguranta viteaza maxima cu care a circulat a fost de 5 km/h. Criza de soferi care se face simtita in toata Europa in transport va face ca astfel de solutii sa fie bine primite de companii.

Cateva concluzii

Camionul asta se chema T-Pod si acest test a functionat avand totusi un operator uman care putea prelua controlul asupra camionului. Asta doar daca se intampla ceva. Compania producatoare, Enride, zice ca pana in 2020 va scoate pe piata primul camion electric fara sofer cu functionalitati complete.

Ai mai jos un film in car evezi camionul:

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Stalpi car esalveaza vieti

Un comentariu la „Enride si Schenker – camion electric fara sofer”

Lasă un comentariu