Franarea de urgenta – hiba soferilor

In articolul asta o sa va vorbesc despre franare de urgenta si de ce asta e problema soferilor.

Subiecte focus:

  • ce e franarea de urgenta
  • care sunt elementele care contribuie la o franare buna

Ce e franarea de urgenta

Franarea de urgenta apare atunci cand doresti sa opresti masina foarte rapid pentru ca a aparut un obstacol. Obstacolul poate fi orice: un animal, o masina care a oprit busc in fata ta, o groapa etc.

Franarea de urgenta este cea care te ajuta sa scapi de accident. Trebuie sa retii insa ca pericolul nu e numai din fata si ca odata evitat pericolulul din fata inseamna ca problema e rezolvata 60%. De ce doar 60%? Pentru ca, in cazul unei franari de urgenta ceilalti din spate e posibil sa nu reactioneze la fel de repede si sa te loveasca. Loviturile din spate sunt la fel de periculoase pentru ca, de obicei, nu esti pregatit pentru ele. Daca la loviturile din fata esti oarecum pregatit pentru ele, pentru ca le vezi si in iminenta producere stii ca vor urma, la loviturile din spate nu te astepti, nu stii ca vor urma. De obicei corpul e relaxat si nu te astepti la asa ceva.

In cazul unei franri de urgenta e bine sa aprindeti imediat avariile, daca masina nu face asta automat. Masinile de generatie mai noua aprind automat avariile cand detecteaza o franare de urgenta. In caz de vizibilitate redusa e bine sa si claxonati pentru a evita lovirile din spate. Daca sunteti pe autostrada si e un carambol e bine sa parasiti masina cat mai repede.

De obicei soferii au probleme cu franarea de urgenta pentru ca nu apasa suficient de tare pedala de frana. De aceea, la unele masini de generatie noua exista un sistem care mareste forta de apasare la pedala.

Care sunt elementele care contribuie la o franare buna.

In primul rand masina si anvelopele. Anvelopele sunt singura zona de contact a masinii cu solul. De aceea, in caz de franare, sunt cele care contribuie decisiv la distanta de frenare. Apoi masina si sistemele de siguranta ale masinii. Ma refer aici la radarele de pe masina, daca exista, la ABS, BAS etc.

Radarele detecteaza coliziunea iminenta inaintea omului si reduc viteza masinii, maresc forta de franare. unele sisteme chiar actioneaza frana si opresc masina.

Pastrarea distantei de siguranta intre masini e vitala pentru ca in cazul unei franarii de urgenta sa puteti evita impactul. Distanta de siguranta este distanta de 2 secunde. De ce? Pentru ca atat ii ia unui om sanatos, odihnit sa reactioneze.

In cazul in care nu aveti astfel de sisteme pe masina e bine sa apasati puternic pe pedala de frana. Pentru asta insa trebuie sa ajungeti la pedala si sa aveti spatarul scaunului reglat astfel incat sa va ajute la aceasta manevra. Un spatar al scaunului lasat prea pe spate va va face sa alunecti pe spatar, iar forta de franare sa nu fie suficienta.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Tehnologia vs traditional – solutii insteligenta

Lasă un comentariu