Fulfillment center sau depozit

Pe masura ce lumea evolueaza si logistca evolueaza, iar denumirile se tot schimba, de aceea azi o sa discutam despre fulfillment center si depozit. Subiecte focus:

  • care e diferenta intre fulfillment center si depozit
  • cum iti alegi pe care sa-l folosesti

Care e diferenta intre fulfillment center si depozit

Sa incepem cu depozitul initial si sa va explic caetva detalii. Apoi voi continua cu fulfillment center si sa va explic ce si cum.

Un depozit e, de obicei o cladire in care se tin stocuri de marfa. In sensul generic al termenului de depozit toate locatiile unde se tine marfa sunt depozite. Asta inseamna ca intra marfa, se stocheaza o perioada de timp si apoi marfa respectiva iese din depozit. Atat un depozit cat si un fulfillment center fac acelasi lucru la nivel generic. De obicei, intr-un depozit intra marfa paletizata si iese paletizata. De asemenea timpul de stocare al marfurilor e mai mare, iar roatia stocurilor e mai mica. De obicei, in astfel de depozite partea de picking nu prea exista. De asemenea, partea de livrare catre client final nu exista. De la depozit se liveaza de obicei catre un fulfillment center sau catre un DC (distribution center)

Fulfillment center

Fulfillment center si distribution center e cam acelasi lucru din punct de vedere logistic. Un centru de livrare este tot un depozit, dar care are ceva particularitati. Intr-un astfel de depozit marfa intra paletizata si iese la bax sau bucata. Asta inseamna ca se face mult picking. De asemenea, de obicei de aici, se fac multe livrari catre clientii finali. Practic este tot un depozit, dar care este altfel structurat fiind axat mai mult pe partea de picking si livrare decat pe partea de stocare marfa.

Asta inseamna ca marfurile stau putin in depozit si ca viteza de rotatie a stocului e mare. Denumirea asta de fulfillment center a aparut si s-a extins foarte mult odata cu dezvoltarea magazinelor online. Dupa explicatiile aste puteti face diferenta intre DC si fulfillment center. Un DC apartine companiei care are si produsele pe cand un fulfillment center, de obicei, nu apartine acelei companii. De obicei este o companie terta care face astfel de servicii pentru un retailer.

Astfel de centre de distributie sunt mai multe si mai apropiate de clientii finali.

Cum iti alegi pe care sa il folosesti

Lucrurile sunt relativ simple daca ai inteles ceea ce am scris mai sus. De obice,i conceptul de depozit e mai mult asociat cu un producator de bunuri. El are depozite in care stocheaza marfa, iar unitatea minima de referinta e paletul. Atat pe livrare cat si pe stocare.

Intr-un centru de distributie unitatea minima de referinta este baxul sau bucata. Sunt preponderente operatiunile de picking, iar focusul foarte mare este pe livrarea cat mai rapida. Deci, daca esti retailer sau magazin online si vrei ca produsele sa ajunga rapid la clienti te orientezi catre un centru de distributie.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Cat costa un zbor in spatiu

Un comentariu la „Fulfillment center sau depozit”

Lasă un comentariu