KLM a desenat avionul viitorului

Avionul viitorului conceput de KLM arata ca un V si este inspirat din chitara V pe care o folosesc articstii din muzica. Subiecte focus in articol:

  • de ce KLM a desenat avionul viitorului
  • care sunt caracteristicile unui astfel de avion

De ce KLM a desenat avionul viitorului

Avioanele sunt niste masinarii foarte poluante. Sa va exemplic ca sa intelegeti, pentru ca cifrele sunt cele mai bune exemple. Un Boeing 747 utilizeaza in jur de 7900 de kg de combustibil pentru a decola, a ajunge la altitudinea de croaziera si pentru a ateriza. Asta o face cam in 250 de km. Zborul la altitudinea de croaziera ii ia cam 10 litri pe km. Deci, pentru 500 de km, unui Boeing 747 ii trebuie cam 10 tone de combustibil. Pe distanta asta degaja in atmosfera 33 de tone de CO2.

La fiecare pasager inseamna 79 de kg de CO2 pe cei 500 km.

Hai sa facem comparatia cu o masina. O sa iau masina mea, un Audi A4 diesel cu motor de 2 litri. Masina nu e cea mai „economica” in ceea ce priveste emisiile de CO2 existant masini diesel si benzina care coboara sub 100g/km. Masina degaja 106 g/km de CO2. Daca sunt 4 pasageri in masina asta inseamna 26.5 g/km de pasager. Pe cei 500 de km inseamna ca degaja pe pasager 13.2 kg de CO2 in atmosfera. Asta inseamna de 6 ori mai putin decat un avion pe aceiasi distanta. Atentia ca la avion am calculat la incarcarea maxima de 416 pasageri, iar la masina am pus 4 pasageri nu 5.

Dupa cum vedeti se doreste si se cerceteaza pentru a se reduce consumul de combustibil la avioane. Asta din 2 motive:

  1. motive economice. E clar ca un avion care consuma mai putin va avea costuri de operare mai mici.
  2. motive de mediu. Asa cum ati vazut din calcule avioanele sunt foarte poluante.

La masini exista norme de poluare, la avioane nu o sa auziti de asa ceva. Dar asta e alta discutie.

Care sunt caracteristicile unui astfel de avion

Avionul viitorului are o forma de V, iar combustibilul si locurile pasagerilor sunt in ….aripi. 2 propulsoare sunt pozitionate in partea din spate a avionului. Poate sa duca maxim 314 pasageri si are un consum de carburant cu 25% mai mic decat un avion similar actual. Asta inseamna ca scad si degajarile de CO2.

Aveti mai jos un film in care vedeti cum arata avionul asta concept. Desigur ca vor mai dura 10 ani pe putin pana sa apara pe piata.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Cum functioneaza vehiculele cu hidrogen

Un comentariu la „KLM a desenat avionul viitorului”

Lasă un comentariu