Kudos – roboti Boston Dinamics pentru logistica

roboti
roboti

Pentru cei care nu ati auzit inca de Boston Dinamics (si ai lor roboti) trebuie sa va spun ca e o companie parte a grupului Alphabet (Google e parte a acestui grup de asemenea) care se ocupa de roboti.

In trecut au dezvoltat tot felul de roboti capabili sa desfasoare diverse actiuni atat in aer liber cat si in spatii inchise. Primul robot de acest gen era un fel de patruped care putea sa mearga pe orice fel de teren, sa evite obstacole si sa care diverse tipuri de marfuri. Arata ca un fel de caine magar, sau cel putin asa mi se parea mie.

Au urmat apoi robotii bipezi care seamana ca oamenii si care pot merge, sari, evita obstacole si pot chiar si sa care marfa dintr-un punct in alt punct.

Domeniul asta de automatizare in logistica nu este foarte batran e chiar tanar daca ar fi sa ne raportam la aparitia calculatoarelor si automatizarilor in general. In depozite automatizarile au inceput sa intre cu mai mult tupeu in ultimii ani. Acum se fac pasi importanti in ceea ce priveste AGV-urile (Automated Guided Vehicles) si sunt tot mai multe companii care vor sa treaca de la logistica clasica la locgistica automatizata.

Robotii sunt urmatorul pas in evolutia logisticii automatizate si mai multe firme isi concentreaza eforturile in aceasta directie. Unele comapnii au traditie in dezvoltarea de roboti sau brate robotizate cum sunt cei de la Kuka (o companie germana). Robotii si bratele robotizate Kuka sunt prezenta nelipsita din fabricile de autovehicule, dar si din alte industrii.

Pe piata asta intra si Boston Dinamics cu un robot destinat depozitelor numit Kudos. Robotul este destinat sa mute marfa dintr-un loc in altul putand ajuta atat in operatiile de picking cat si in operatiile de put away sau descarca-incarcare marfa. Acesti roboti pot fi folosit pentru marfa nepaletizata.

Robotul arata ca o gaza mare si are un brat cu care puca coletele si le muta. Este ghidat de niste camere video care pentru orientare folosesc niste coduri de bare tip matrice puse pe obiecte si pe locatii. Autonomia acestor roboti reprezinta o problema la momentul actual si abilitatea lor de a lucra in aceleasi spatii cu oamenii (asta e o problema si pentru AGV-uri).

Un astfel de robot la lucru il puteti vedea in filmul de mai jos:

4 comentarii la „Kudos – roboti Boston Dinamics pentru logistica”

Lasă un comentariu