Lifturi – sau cum se schimba tehnologia

Cred ca stiti ca noi nu prea discutam despre lifturi cand discutam de transport. Dar si lifturile sunt mijloace de transport. Doar ca sunt pe verticala si nu prea le asociem cu transportul. Cu toate astea, fara lifturi, viata noastra ar fi un calvar, mai ales la cladirile super inalte, la zgarie nori.

Daca nu intelegi cat de importante sunt lifturile probabil ca inca nu ai fost intr-un hotel mare unde toti vor sa coboare la micul dejun intre 7 si 8 dimineata. E un calvar sa stai dupa listuri. Dar nu despre atsa vroiam sa va vorbesc, vroaim sa va povestec despre cum si transportul cu liftul se schimba. Se modifica in bine, ca sa zic asa.

Peste tot lifturile sunt actionate prin intermediul cablurilor si al scriptilor. Exista, in afara de cabluri si scripeti, unul sau mai multe motoare si niste contragreutati. Atat de simpla e tehnologia asta a lifturile. Pana de curand, pentru ca de curand totul s-a schimbat.

Lifturile fara cabluri – noile lifturi magnetice

Compania Thyssen Krupp a facut niste lifturi care se deplaseaza si pe orizontala. Astfel lifturile ajung pana la un anume nivel si dupa acea se misca pe orizontala si apoi din nou in sus sau in jos, pe verticala, in functie de ceea ce i s-a spus sa faca.

Pentru a permite deplasarea pe orizontala lifturile trebuie sa fie fara calbluri, si de aceea folosesc ceea ce se cheama levitatie magnetica. Nu stiu daca intelegeti prea bine cum functioneaza, dar daca nu intelegeti mai bine va uitati la un film unde vi se explica clar um functioneaza. Si de ce sunt necesare astfel de lituri, pentru ca eu m-am intrebat asta cand am citit despre ele.

Se pare ca sunt foarte utile pentru cladirile inalte si salveaza timp. Nu stiu cu banii cum e pentru ca in mod cert cred ca vor consuma mai multa energie decat lifturile clasice.

Aveti aici filmul: https://www.youtube.com/watch?v=j3Yik6QcXPc

Daca vrei sa-ti optimizezic costurile si procesele logistice te sfatuiesc sa iti arunci un ochi aici: https://logistic-specialist.com/servicii-de-consultanta/

Lasă un comentariu