Logistica automata – sau cum masinile vor inlocui oamenii

logistica automata incepe sa catige tot mai mult teren, dar nu penetreaza suficient de mult piata, cel putin in Romania. Subiecte focus in articol:

  • Logistica automata
  • cand va avea succes in piata

Logistica automata

Sunt tot mai multe sisteme care apar in piata, sisteme care sa transforme logistica intr-o logistica automata. In Romania logistica se face cu oameni, adica multa munca manuala. Pe alocuri vezi si ceva sisteme automatizate care ajuta oamenii sau chiar ii inlocuiesc.

Din punctul meu de vedere pentru a ajunge la o logistica automata in Romania e necesar sa se intample niste lucurui. Unul din acestea este ca salariul in Romania in logistica sa creasca. Can de 4-5 ori pentur a justifica investitiile in elementele de automatizare a logisticii. Ma refer aici la AGV-uri, sisteme automate de picking, reach truckuri automate etc. Toate aceste sisteme sunt bune dar costa cateva milioane de euro, bani care in Romania ii amortizezi din salarii cam in 30 de ani.

Aici mai intervine si numarul de oameni si complexitatea logistica. Cu cat numarul de oameni e mai mare cu atat fondul de salarii e mai mare si atunci se justifica ceva investitii in automatizari.

In articolul acest vreau sa va arat un sistem care mie imi place. Se cheama Celuveyor si e un sitem extrem de flexibil. Adica poate face multe lucruri pe care le facea inainte mult mai scump. Adica iti trebuia un sistem de benzi cu mai multe elemente. Pe langa cost sistemul ocupa mai putin spatiu.

Sistemul e format din niste elemente hexagonale care au 3 roti, fiecare elemente fiind controlate independent de computer. Niste motoare rotesc rotile, astfel incat poti sa dai orice directie coletelor. De asemenea, e modular.

Aveti aici un film cu sistemul:

Cand va avea succes in piata

Cred ca succes au si acum astfel de sisteme. Daca ai de procesat sute de mii de colete pe zi probabil ca pretul se justifica. Daca nu, e doar un moft. Din punctul meu de vedere volumul de marfa procesat corelat cu salariile oamenilor vor face ca aceste sisteme sa patrunda in piata din ce in ce mai mult. Vorbesc in industriile de masa care au marje mici. In industriile care au marje mari banii nu prea conteaza.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Abonament RATB in loc de amenda

Un comentariu la „Logistica automata – sau cum masinile vor inlocui oamenii”

Lasă un comentariu