Logistica din formula 1

Formula 1 e ceva fascinant. logistica din formula 1 e si mai facinanta pentru cei care vor sa afle detaliile. In articolul asta ne vom concentra pe urmatoarele subiecte:

  • de ce e importanta logistica in formula 1
  • cum se face aceasta logistica de exceptie

De ce e importanta logistica in formula 1

Fomula 1 inseamna o masina, un pilot, un circuit si multa adrenalina si viteza. Pentru ca masina sa poata sustine cursa in spate sunt echipe numeroase cu multe echipamente care trebuiesc mutate. Atat oamenii cat si echipamentele trebuie sa fie mutate de la un ciruit la altul. Daca logistica in fomula 1 nu functioneaza perfect atunci cursa nu va avea loc pentru echipa care nu reuseste.

Ganditi-va ca masina concureaza azi pe un circuit in zona araba si dupa acea trebui sa plece pe alt circuit in Asia sau in Australia. Pentru a putea concura masina si pilotul trebuie sa ajunga acolo. Pentru ca masina sa poata intra in cursa ea trebuie sa fie pregatita. Asta inseamna ca si echipamentele si piesele trebuie sa ajunga la locul cursei inainte de a incepe cursa. De asemenea tot staff-ul. In functie de circuit si de ultima cursa se aleg diverse variante de transport pentru diversele tipuri de echipamente. Unele echipamente se duc in containere pe mare, altele cu camionul pe rutier si altele pot merge cu avionul.

La fel ca in orice alta logistica costurile si timpul de livrare este foarte important si critic.

Cum se face aceasta logistica din formula 1

Avantajul logisticii din formula 1 este ca este repetitiva. Adica de la an la an stii ce se va intampla, cat timp ai etc. Ceea ce nu se repeta sunt problemele care pot aparea. In mod sigur astea sunt noi in foarte multe cazuri. Problemele astea trebuiesc rezolvate, uneori fara sa ai timp sa le planifici sau sa gasesti cele mai optime solutii.

Nu vreau sa va povestesc eu cum se face logistica din formula 1 (pot doar sa intuiesc cum se face pentru ca nu am participat efectiv la asta) ci am sa va las sa vedeti un film despre asta. Filmul e un pic cam lung dar merita:

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Logistica de exceptie – mutarea in 45 de ore a unui aeroport

3 comentarii la „Logistica din formula 1”

Lasă un comentariu