Logistica viitorului

Cand discutam despre logistica viitorului as vrea sa discutam despre o logistica extrem de eficienta. La momentul actual logistica nu e asa de eficienta cum ne asteptam. In articolul asta ne vom focusa pe urmatoarele:

  • de ce logistica nu e eficienta
  • cum ar trebui sa arate logistica viitorului

De ce logistica nu e eficienta

Discutam de logistica actuala nu de logistica viitorului. Logistica actuala, pentru a functiona, are nevoie de bani si de resurse multe. Marfa este adusa in depozite pentru a astepta o eventuala comanda de la client. Fiecare companie are unul sau mai multe depozite, de obicei unul central.

Are aceleasi produse si in depozitul central si in depozitele regionale. Asta pentru a scurta timpul de livrare si a obtine un avantaj competitv. Marfa ajunge la client in masini mici care fac un numar mic de kilometri si care opresc foarte des. Asta inseamna costuri mari si ineficienta. Toate astea de duc in costul produsului si se reflecta in pretul paltit de tine pe acel produs.

Cauza acestei inficiente suntem noi consumatorii, dar si furnizorii. Noi preferam sa cumparam produse mai scumpe dar care ajung mai repede. uneori platim suplimentar pentru livrare urgenta. In foarte multe cazuri urgenta nu e foarte justificata economic. Asta se intampla pentru ca nu exista date referitoare la ceea ce ne-am putea dori sa cumparam in urmatoarea perioada.

Cum arata logistica viitorului

Logistica asta a viitorului e imaginata de mine, asa ca daca nu va place ma blogosloviti pe mine. Logistica viitorului ar trebui sa fie mult mai eficienta prin faptul ca ar trebui sa-ti aduca produsul exact cand ai tu nevoie.

E un fel de ghicire intr-un glob de cristal, globul fiind un computer care face analiza de date avansate. Sa zicem ca frigiderul si televizorul tau are niste senzori inteligenti care il pate autodiagnostica. Cu ajutorul senzorilor produsele transmit date la producator date care sunt prelucrate automat si se stie in permanenta gradul de uzura al aparatului. Pe baza analizei acestor date, producatorul va sti cand produsul se va defecta si iti va trimite altul exact cu 1 zi inainte la cel mai apropiat depozit de locatia ta. Datorita faptului ca i-l dai inapoi pe cel vechi iti da un discount la cel nou ca sa iei tot de la el. Sa ne imaginam ca pentru toate produsele exista astfel de senzori sau camere care pot recunoaste produsele. De camere e nevoie pentru a recunoaste prousele care nu suporta senzori si sa anunte furnizorul cand ai nevoie.

In cazul asta nu mai e nevoie de stoc, produsul ajuge la tine cand trebuie. Deoarece producatorul stie cu 1-2 saptamani inainte furnizorul poate optimiza transportul si distributia. In felul acesta costul va fi mic pe tot lantul.

Concluzie

Bineinteles ca are si dezavantaje scenariul asta. Controland dispozitivul producatorul poate provoca defectiuni voluntare la aparat pentru a te obliga sa-l schimbi. In cazul asta chiar daca logistica va fi eficienta probabil ca nu vei mai cumpara de la el. Voi ce parere aveti de o astfel de logistica a viitorului?

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul,sigur iti va placea: Rezerve de litiu pentru baterii

Lasă un comentariu