Lupta cu ERP-urile

ERP-urile sunt niste softuri care ar trebui sa te ajute in viata ta de zi cu zi la job. Asat ar trebui sa fie, dar cei mai multi utilizatoi duc lupte crancene cu aceste softuri. O sa-ti dau mai departe niste motive pentru care ERP-urile ar trebui sa se imbunatateasca.

Motive pentru care companiile se lupta cu ERP-urile

  1. Nu sunt adaptive si adaptabile. Aceste softuri sunt greu adoptabile si se se adapteaza greu la noi condtii. De obicei, sunt softuri inchise, iar la cod are acces doar producatorul lui. Asta inseamna ca adaptarile se vor face greu. Practic, dupa implementare, esti inchis intr-o cutie care nu se mai adapteaza si care, uneori, te incurca. Cu timpul inveti sa “te misti” cum iti dicteaza cutia.
  2. Nu prea stiu ce e aia “mobile”. Marea majoritate a ERP-urilor au ramas prinse in era desktopurilor. Daca vrei sa le accesezi de pe mobil ori nu se poate ori o sa ai mari probleme in a face ceva acolo. Sunt putine solutii software care fac si chestia asta cu “mobie”. Cat desspre interfata utilizator, in special pe mobil…..e dezastru.
  3. Nu iti dau rezultate imediate. Un ERp iti genereaza rezultate dupa 1 an in cel mai fericit caz. Pana atunci e trecut la capitoul pierderi de bani. E foarte posibil ca si dupa 1 an sa fie la acelasi capitol daca nu a fost implementat corect. Pentru a reduce costurile e recomandat sa adoptati solutii care nu cer mentenanta obligatierie si care sunt dezvoltate pe tehnologii open care nu cer licente.
  4. Utilizatorii adopta sistemul greu. Datorita faptului ca sunt greoaie si complicate utilizatorii invata toata viata sa foloseasca ERP-ul ala. Tot timpul vor avea nevoie de ajutor si de suport. Unele dintre ERP-uri nu sunt intuitive si nu merg pe “cutumele” utilizatorilor.
  5. Sunt scumpe. Unele din ele sunt al dracului de scumpe. Daca crezi ca ai terminat cu scos bani din buzunar dupa implementarea sistemului o sa ai o surpriza. Banii nu contenesc sa curga catre furnizorul sistemului an de an.

Concluzie

Atunci cand alegeti un ERP e bine sa o faceti cu multa grija. ERP-ul ar trebui sa fie dezvoltat pe tehnologii gratuite, nu prooprietare, daca e posibil sa ai acces la cod si sa nu iti vinzi firma ca sa-l cumperi.

E bine sa poata cat mai mute persoane sa aduca imbunatatiri si sa faca dezvoltari pe aplicatie. Asta iti reduce costurile si nu te tine legat.

Daca ti-a placut articolul ti-l recomand si pe acesta: Open manufacturing platform

Un comentariu la „Lupta cu ERP-urile”

Lasă un comentariu