Maersk a facut primele teste cu biodiesel

Maersk este unul dintre cei mai mari trasportatori navali din lume. Si a inceput sa faca teste cu biodiesel pentru a inlocui motorina.

Subiecte focus in articol:

  • de ce face Maersk teste cu biodisel
  • care alti transportatori mai intra in jjoc

De ce Maersk face teste cu biodiesel

Industria navala este mare poluatoare cu CO2 si oxizi de azot. Cu toate astea nu auziti acolo de norme de poluare si de restrictii impuse motoarelor. Motoarele care propulseaza navele sunt mari, consuma mult si e foarte greu sa reduci consumurile de noxe la ele. Mai ales datorita faptului ca aceste nave au 20-30 de ani vechime, iar motoarele sunt la fel de vechi.

Totusi, se face ceva in directia asta. Asociatiile din domeniu au stabilit ca pana in 2050 vor sa reduca nivelul de CO2 la 50% fata de valorile din 2008. Pana in 2030 vor sa reduca cu 40% nivelul de CO2. Maersk o inceput sa faca teste cu biodiesel pe navele sale in ideea de a putea inlocui motorina si de a reduce novelul de noxe.

Sa nu credeti ca fac asta ca a venit vreo autoritate sa-i puna la zid sa le dea amenzi. Nici pe departe! Actiunea este facuta impreuna cu 2 clienti: H&M si Ikea care vor sa-si reduce nivelulurile de poluanti pe lantul de supply chain. Presati probabil de clienti operatorii din industria transportului naval incep sa ia masuri.

Sunt mai multe tipuri de combustibil vizati: biodiesel, gazul natural, GPL, hydrogen etc. Declaratiile celor din industria navala spun ca fiecare dintre combustibilii de mai sus au potential de a fi folositi in viitor, dar ….probabil csa nicunul dintre ei nu va inlocui motorina in viitor.

Ce alti transportatori mai intra in joc

Se pare ca toate studiile spun ca biodiesulul nu necesita investii suplimentare din partea operatorilor navali, deci ar putea fi un combustibil interesant pentru ei. Cu biodiesel insa e alta poveste, dar o sa va spun intr-un alt articol.

Sunt o gramada de asociatii ale transportatorilor navali care zic ca lupta ca navele sa devine zero poluatori. Din punctul meu de vedere astea sunt povesti de adormit guvernele si prostii care au masini cu norme de poluare din ce in ce mai stricte.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Kudos – roboti Boston dynamics pentru logistica

Un comentariu la „Maersk a facut primele teste cu biodiesel”

Lasă un comentariu