Romania a decis sa implementeze un sistem de reciclare care nu cred ca va avea mare succes la modul cum e gandit astazi.
Sistemul functioneaza doar pentru recipientele din sticla urmand ca ulterior sa fie adaugate plasticele si aluminiul. Sistemul de reciclare functioneaza astfel: te duci la supermaket si iti cumperi o bere, de exemplu. Vei plati cu 0.5 RON mai mult la casa fata de cat plateai inainte de implementarea sistemului.
In termen de 6 luni, de la data cumpararii produsului, si, bineilneles, dupa ce ai consumat continutul sticlei, poti returna produsul si sa primesti cei 0.5 RON inapoi. Trebuie sa faci aceasta reciclare a produsului la un punct de reciclare la magazinul de unde ai cumparat produsul. Dar nu te poti duce doar cu produsul si iei banii inapoi ci, in mod prost gandit, trebuie sa te duci si bu bonul cu care ai achizitionat acel produs. Scopul bonului este ca magazinul sa se asigure ca ai cumparat produsul de la ei. Asta pentru ca daca ei returneaza mai multe ambbalaje goale decat produse cumparate de la producator aceste nu le va accepta si va ramane cu ele.
De e prost gandit sistemul de reciclare?
As vrea sa vad si eu cine mai tine bonurile de cumparaturi de la supermaket de la 1 saptamana la alta! In mod normal nu prea mai tii bonurile astea, le arunci dupa ce iesi din magazin. Daca nu ai bonul nu primesti banii. Al doilea motiv este legat de faptul ca sigur nu o sa faci un drum la punctul de colectare doar ca sa duci sticlele goale. Probabil ca te vei duce cand o sa faci urmatoarea sesiune de cumparaturi la acelasi magazin, asta daca nu uiti sa le pui in portbagaj inainte de a pleca.
Un alt aspect este legat de faptul ca nu toate sticlele vor putea fi returnate ci doar pe care scrie ca sunt reciclabile, producatorul avand libertatea de a alege daca produsul e reciclabil sau nu. Deci, tu, va trebui sa alegi cu ce te sticle te duci la supermaket sa le reciclezi.
Cum functioneaza sistemul mai departe, adica de la supermarket la producator?
Banii colectati de la supermaket ajung inapoi la pruducator pe baza cantitatilor pe care supermarketul le colecteaza, dar nu vor fi mai amri decat produsele livrate de producator magazinul in perioada daca (asta nu e trecut in lege dar va impune producatorul, probabil).
Sistemul se va aplica, probabil, doar produselor care au ca producator un producator roman sau care are facilitati de productie in Romania. Pentru produsele importate importatorul (care e vazut de legislatie ca si producator) probabil ca nu va intra in sistem.
Asta inseamna ca produsele fabricate in Romania se vor scumpi cu 0.5 RON fata de cele importate.
Taxa asta de 0.5 RON in mod normal este colecatata de catre producator, deci, in final, banii ar trebui sa ajunga la el. In mod normal taxa asta ar trebui sa acopere costurile de colectare, transport, manipulare, curatare si igienizare a produsului pe tot lantul. In mod normal producatorii ar trebui sa fie interesati sa reutilizeze aceste produse pentru ca isi reduc costurile cu achizitia de ambalaje noi.
Lucrurile pot merge si mai departe si sa ii faca sa gandeasca produsele astfel incat sa reduca timpii si resursele utilizate in procesul de reciclare. Asta inseamna, de exemplu, etichete care se deslipesc usor doar prin spalare penntru a reduce costurile. Toate astea duc in final la mai putina poluare.
Lucrurile sunt un pic mai complicate la plastic si metal penntru ca acolo procesele de recilare sunt mai costisitoare decat in cazul sticlei.
La toate astea de mai sus apar probleme legate de logistica, logistica inversa fiind mult mai costisitoare decat logistica directa. Dar, e posibil, ca in timp, prin crearea unor fluxuri logistice constante tipul asta de logistica sa nu mai fie atat de costisitor cum e azi. Ca ordin de marime logistica inversa este de 2-3 ori mai scumpa la nivel de cost pe produs decat logistica directa. Logistic aidrecta inseamna sa duci marfuri de la producator la retailer, iar cea invesra inseamna sa duci marfuri d ela retialer la producator. Asta inversa nu prea exista in Romania decat in foarte putine cazuri.
Cred ca procesul de reciclare inceput cu sticlele le vor un indiciu foarte bun despre sistem si daca el va functiona sau nu. Cand scriam randurile astea stateam si ma gandeam ce produse in sticla de sticla cumparam noi de la supermaker saptamanal. Si sunt putine: vin (din cand in cand), bere (rar) si bulion de rosii (saptamanal).
Voi ce parere aveti?
Un comentariu la „Marea reciclare ….scumpeste produsele fabricate in Romania.”