Masina ta poate fi hackuita – simplu si usor

Tehnologie, tehnologie peste tot, dar inseamna si ca masina ta poate fi hackuita. SI au demostrat unii asta. Subiecte focus in articol:

  • cum masina ta poate fi hackuita.
  • masini cu tehnologie vs masini fara tehnologie

Cum masina ta poate fi hackuita

Daca o sa citesti tot articolul o sa vezi cum masina ta poate fi hackuita si cum tehnologie nu e asa benefica. Toti stim ca fiecare masina moderna are un imobilizer. Asa se cheama device-ul care comunica cu cheia si ii permite masinii sa porneasca doar daca identifica cheia cu codul corect.

Asta se pare ca e calcuiul lui Ahile in unele masini moderne. O echipa de la o firma de securitate din Uk a demostrat cum poate activa sau inactiva imibilizerul masinii de la distanta. Asta cu o singura comanda data intr-un browser web. Cand inactiveaza imibilizerul posesorul masinii nu mai poate porni masina. Asta chiar daca are cheia corecta. De asemenea ei pot activa in permanenta imibilizerul, ceea ce il face sa nu mai portejeze masina.

Firma care a demostrat asta se cheama Pen Test Partners, iar imibilizerul cu probleme e produs de compania Global Tlemetrics si se chema Smart Track.

Demostratia asta ne aduce in lumina si alte temeri. Stim ca masinile Tesla sunt conectate in permanenta la un centur de date al Tesla. De acolo masina poate fi “comandata”. Imi e geu sa imi imaginez ce dezastru ar provoca oprirea accdenta la motorului in cazul unei depasiri. Adica “accidentala” provocata de o comanda data de un grup de hackeri. Sau cand esti si cobori in panta franele sa nu mai fucntioneze. Multe din chestiile astea periculoase nu sunt inca posibile, dar vor deveni pe masura ce tehnologia va acapara masinile.

Masinile autonome vor fi si mai vulnerabile la a fi hackuite de grupuri rau voitoare.

Masini cu tehnologie vs masini fara tehnologie

Senzatia mea este ca oamenii vor deveni factori pertubanti in viitor. Functiile pe care oamenile le au si car ele dau dreptul de a supravietui sunt incet incet anulate de tehlogie. Prima oara e munca fizica care va fi preluata de roboti, apoi munca repetitiva care necesita tentie, iar apoi munca de creati si inteligenta.

Tehnologia ar trebui facuta sa ne ajuta si sa ne protejeze, nu sa ne ia locul si sa ne puna in fata unor alegeri imposibile. Ni s espune ca masinile autonome vor reduce accidentele. Da, daca vor merge bine, dar e suficient un bug sau un cod rauintentionat si catastrofele vor fi cum mult mai mari decat orice accident de acum.

Acum ca ai afat cum masina ta poate fi hackuita poate te vei uita cu alti ochi la tehnologie.

Cred ca in viitor optiunile suplimentare anti hackuiala vor deveni optionale extrem de scumpe la masini.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Aptera – masina super autonoma

Un comentariu la „Masina ta poate fi hackuita – simplu si usor”

Lasă un comentariu