Masini cu baterii de inchiriat

Citeam de curand ca Nio, compania chineza care fabrica masini, va intra in Europa si va oferi posibilitatea ca masinile sa aiba baterii de inchiriat. Adica sa poti inchiria bateria masinii pe durata de viata. Totul contra o taxa lunara. De asemenea, poti plati masina integral si bateria sa fie a ta si sa nu mai platesti taxa lunara de chirie baterie.

Bine, fiecare dintre optiuni vine cu avantajele si dezavantajele sale.

Avantaje si dezavantaje masini cu baterii de inchiriat

Nio nu sunt singurii care au avut ideea asta, de a inchiria bateriile. Renault acum 10 ani a avut o astfel de idee. Ei au dorit ca masina lor electrica, ZOE, sa poata fi vanduta in acest fel. Si luau o taxa lunara in functie de nr de km efectuati, daca tin eu bine minte. Spre deosebire de Renault Nio vrea o taxa fixa, undeva la echivalentul a 150 de euro pe luna.

Si la Zoe daca depaseai 1500 de km lunar tot pe acolo ajungeai.

De unde ideea asta de a inchiria bateriile? Idea e buna pentru ca rezolva o problema majora a celor care cumpara masini electrice. Problema este durata de viata a beteriei si ce faci cand bateria se duce. La o astfel de masina inlocuirea bateriei costa o avere, in functie de capacitatea bateriei e posibil ca inlocuirea sa coste cat jumatate de masina. Iar asta e o problema entru cei de la Nio pentru ca ei vor sa ofere cele mai mari baterii din piata de 150kW.

De ce nu a prins ideea

Ideea e ca la Renault Zoe ideea asta nu a prins. Cel putin in Europa. Asta e motivul pentru care au renuntat la idee. O astfel de idee nu a prins din considerente de costuri. La 150 de euro pe luna taxa de inchiriere daca mai aduagi si costurile incarcarii depasesti cu mult costurile unui diesel la care combustibilul ajunge pe la 150 de euro pe luna la 2000 de km.

Deci, ideea e buna pentru ca iti da siguranta problemei cu bateria, dar nu e ok din punct de vedere finnciar. Renault isi facuse calculele bine si astea erau costurile cu bateria. Si la Reanult discutam de 40kW sau ceva de genul, nu de 100 sau 150 de kW ca la Nio (unde costurile lunare ma astept sa fie mai mari).

Problema era ca aceste costuri cu chiria ii speriaau pe cumparatori pentru ca erau vizibile lunar. La final tot aceleai costuri vor fi, dar nu mai sunt vizibile lunar si nu ii mai sperie pe cumparatori pentru ca vor plati la final. Si, e posibil, sa nu plateasca ei ci urmatorul proprietar.

Daca ti-a placut articolul t einvit sa-l citesti si pe urmatorul: Scania a lansat camioane electrice

Lasă un comentariu