Mecanicul zice: motorina asta e buna

Un specialist in masini in Romania este mecanicul. Mecanicul este acel specialist al carui cuvant are putere de lege in Romania. Subiecte focus in articol:

  • mecanicul este “inginerul” fara diploma din Romania
  • cum scapam de mantalitatea asta

Mecanicul este “inginerul” fara diploma din Romania

Saptamana trecuta discutam cu un domn despre masini si imi zicea ca mecanicul i-a zis ca motorina de la OMV e cea mai buna. Aia premium, cea scumpa.

Pe langa cat de buna e motorina mecancul isi da cu parerea si care sunt cele mai bune piese si cum e mai bine sa iti repari masini. Uneori aceste pareri sunt in contradictie cu ce spune producatorul masinii, dar asta nu are importanta. Producatorul masinii nu stie atata cat stie mecanicul. El e vocea suprema atunci cand vine vorba de masini.

M-am intalnit si eu cu astfel de oameni. Cu toate ca sunt inginer auto cu suficient de multa experienta practica in a repara masini tot primesc sfaturi de la mecanici. Ca sa terminam niste dicutii interminalbile le zic sa faca cum scrie la carte, adica asa cum zice producatorul. Si merg mai departe si le zic ca daca eram noi mai destepti ca producatorul masinii le fabricam noi si le conduceau ei. Atata timp cat le conducem noi si le fabrica ei, ei sunt mai destepti ca noi.

Regula generala este sa faceti ce scrie producatorul si sa respectati indicatiile producatorului.

In cazul motorinei e foarte dificil pentru cineva care nu are date si analize ale produsului sa spuna ca produsul ala e mai bun ca celalalt. Nici faptul ca e mai scump nu are relevanta pentru ca viata ne-a dovedit de foarte multe ori ca un produs scump nu e neaparat un produs bun.

A spune ca motorina e mai buna sau piesa e mai buna fara sa ai cifre si anlize e ca si cum am discuta despre Dumnezeu daca exista sau nu. E doar o parere personala care are aceiasi greutate ca a unui copil de 2 ani pe care il intrebi care masina e mai buna.

Cum scapam de mentalitatea asta

Pentru a scapa de mentalitatea asta trebuie sa ne obisnuim sa discutam pe cifre. Atunci cand nu avem cifre parerea nu prea are valabilitate, mai ales in cazul sistemelor tehnice.

Mecanicul isi bazeaza afirmatiile pe faptul ca vede niste efecte si asociaza aceste efecte cu niste cauze. Nici macar determinarea cauzelor nu o face in urma unui proces stiintific. Daca incerci sa afli cum a determinat el ca o piesa e mai buna decat alta sau ca un sort de motrina e mai bun decat altul probabil ca o sa afli ca are niste veri si niste unchi. Iar astia au masini pe motorina. Mai departe e poveste….

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Aerogel – un material minune

Un comentariu la „Mecanicul zice: motorina asta e buna”

Lasă un comentariu