Micro-fulfillment – alta logistica

Daca nu ati auzit de micro-fulfillment e cazul sa aflati citind acest articol. O sa gasiti informatii interesante. Subiecte focus in articol:

  • micro-fulfillment sau alta logistica
  • cand se va adopta in Romania

Micro-fulfillment sau alta logistica

Sa va explic ce inseamna cheastia asta cu micro-fulfillmment. In tarile din vest si SUA a aparut un nou concept despre care am scris in articolul anterior. Acela de cumpara online si ridica de la magazin. Asta inseamna ca magazinul trebuie sa-ti pregateasca comanda. Adica sa primeasca comanda de la tine si sa faca pciking la acea comanda.

Conceptul magazinelor din zilele noastre este acela al unui depozit mare in care pickerii sunt, de fapt, cumparatorii. La momentul aparitiei acestor magazine s-au redus costurile de logistica prin faptul ca cel mai mare cost a fost transferat la cumparator. Ma refer la costul de picking.

Se pare insa ca ne intoarcem inapoi in timp si exista tendinta ca acest cost sa fie transferat inapoi la magazin. Si pentru ca asta costa mult se doreste sa se faca cat mai mult automatizat. Asta inseamna un depozit langa supermaket sau hipermarket unde sa se se pregateasca aceste comenzi ale clientilor. Comanda odata pregatita isi va astepta clientul sa o ridice. Micro-fulfillment se refera la aceste comenzi mici pe care magazinul le va pregati pentru client.

Imaginati-va o linie automatizata cu conveioare in care comanda clientului este pickuita si consolidata.

Au aprut companii specializate care fac astfel de sisteme la cheie. Sitemului asta i s-a si dat un nume special BOPUS (Buy Online PickUp in Store).

Aveti aici un film in care vedeti cum functioneaza un astfel de concept:

Cand se va adopta in Romania

Probabil ca nu prea curand pentur ca magazinele mari nu cred ca sutn asa dornice sa implementeze un astfel de sistem. Si nici nu e asa usor de implementat. Pentru magazinele mici e mult mai usor de implementat si poate reprezenta un factor de diferentiere. Cineva va trebui s aplateasca pentru asta, iar acel cineva va fi, in final, clientul. Chiar daca acest cost e transparent pentruel chiar daca nu.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Ce masina sa iti cumperi

2 comentarii la „Micro-fulfillment – alta logistica”

Lasă un comentariu