Modificari la hotararea de intrare cu masina in centrul Bucurestiului

Dupa cum stiti Acum 1 luna si jumatate, cand toata lumea era in concediu, Firicica, cea mai desteapta primarita, facea publica ideea unei hotarari de intrare cu masina in centrul Bucurestiului. E vorba de masini si de traficul din Bucuresti. Subiecte focus in articol:

  • cum se modifica hotararea de intrare cu masina in centrul Bucurestiului
  • cum ne afecteaza asta

Cum se modifica hotararea de intrare cu masina in centrul Bucurestiului

Hotararea initiala zicea ca orice masina care nu e inmatriculata in Bucuresti sau Ilfov sa plateasca o taxa de intrare in centru de 10 lei pe zi sau 2000 de Ron pe an. Masinile care sunt inmatriculate in Bucuresti si Ilfov si care aveau mai putin de euro 4 sa plateasca si ele taxa. Asta era varianta initiala, asa pe scurt. Astazi, dupa sutele de comentarii acide pe site-ul PMB Firicica, cea mai blonda primarita, schimba regulile.

Si schimbarea e in bine si mai apropiata de ceea ce se doreste sa se obtima. Se doreste sa se obtina reducerea poluarii in centrul Bucurestiului. Modificarile sunt urmatoarele:

  • masinile cu norma de poluare mai mica de euro 4 platesc taxa de intrare in oras. Daca masina e diesel atunci taxa se plateste inclusiv de masinile care au euro 4. Taxa va fi de 10 lei pe zi sau 900 de lei pe an.
  • orice masina poate intra in centrul Bucurestiului fara sa plateasca taxa daca respecta regula de mai sus. Nu mai conteaza daca e inmatriculata in Bucuresti sau ilfov.
  • cei care stau in zonele centrale si au masini care au norma de poluare mai mica de euro 4 vor primi sustinere pentru a putea achizitiona masini noi.

Din punctul meu de vedere regulile sunt mai ok decat inainte. Si ar fi si mai ok daca la aceste reguli ar fi puse si reguli privind cantitatea de CO2 emisa de masina respectiva. Va spun asta pentru ca eu am o masina pe benzina si una diesel. Masina pe benzina are motor de 1.6 litri si emite 136 de g de CO2. Dieselul are motor de 2 litri si emite 102 g de CO2. Ambele masini sunt euro 6.

Cum ne afecteaza asta

Pai pe cei care avem masini euro 5 si euro 6 nu ne afecteaza. Pe cei care au masini mai vechi si cu norme de poluare va fi trebui platita taxa zilnica daca se doreste intrarea in Bucuresti. Eu cred ca vor fi date si termene mai largi pentru cei care stau in centru si au masini poluante pentru ca un om nu isi poate cumpara masina in 2 luni. Daca nu se va face asta probabil ca vor urma procese.

Din statistici se pare ca masinile cu euro 4 diesel sunt destul de multe si sunt responsabile de 55% din poluarea din Bucuresti.

Daca ti-a placut articolul t einvit sa-l citesti si pe urmatorul: Un olandez si un roman contribuie decisiv la traficul auto

Un comentariu la „Modificari la hotararea de intrare cu masina in centrul Bucurestiului”

Lasă un comentariu