Monitorul preturilor carburantilor – o aplicatie utila

Luni a fost lansata aplicatia Monitorul preturilor carburantilor dezvoltata de Consiliul Concurentei. Subiecte focus in articol:

  • ca face si cum lucreaza monitorul preturilor carburantilor
  • la ce ne ajjuta aplicatia asta

Ce face si cum lucreaza monitorul preturilor carburantilor

Aplicatia este in varianta web cat si aplicatie instalabila pe telefonul mobil. Eu am instalat aplicatia pe Android, dar m-am jucat si in aplicatia web. Scopul aplicatiei Monitorul preturilor carburantilor este sa ofere utilizatorilor informatii referitoare la pretul carburantilor la diversi furnizori.

Aplicatia va fi dezvoltata si cu preturile alimentelor. Se doreste ca sa ofere consumatorilor informatii unde sunt cel mai bune preturi pentru a crea concurenta intre furnizori.

Aplicatia iti permite sa vezi benzinariile in apropierea locatiei curente, intr-o anumita locatie pe harta pe care o alegi tu, pe o ruta sau intr-o anumita localitate.

Eu am testat aplicatia si functioneaza si nu prea functioneaza. De exemplu: cand i-am dat sa-mi afiseze benzinariile de pe o ruta Cluj Bucuresti mi-a dat de 2 ori timeout. A treia oara a functionat. Dureaza prea mult sa afiseze pe harta ruta, dar apoi lucruile functioneaza.

Ce nu intege eu este de ce aplicatia asta a costat atat de multi bani. Consiliul concurentei zice ca a platit pentru aplicatia asta aproximativ 300.000 de euro. Aplicatia e una extrem de simpla: importa zilnic (sau mai des) date automat de la furnizorii de combustibil (prin webservice, edi, api etc), datele au inclusiv coordonatele geografice ale locatiei si apoi pe pune pe o harta Google sub forma de pin-uri.

Orice programator care a lucrat cu harti Google stie cat de simplu este sa faci asta. Daca mi -ar fi cerut cineva sa fac o astfel de aplicatie ar fi costat cu tot cu conectorii de importat date automat de la furnizorii de combustibil undeva intre 1000 di 1500 de euro.

La ce ajuta aplicatia asta

Aplicatia ajuta consumatoii sa gaseasca cel mai mic pret la combustibil in zona lor sau pe o ruta. Asta e unul din scopurile aplicatiei Monitorul preturilor carburantilor. Al doilea scop este sa creeze concurenta intre furniizori prin faptul ca vor incepe sa se lupte pe preturi datorita faptului ca un consumator va avea mai multe informatii legate de pret. Asta ii da posibilitatea consumatorului sa aleaga mai bine.

Problema e ca foarte multi consumatori achizitioneaza combustibil pe alte criterii decat pret. De exemplu, acum cateva zile discutam cu un domn care imi zicea ca stie un mecanic care i-a zis ca motrina de la OMV e cea mai buna pentru diesel. O sa scriu un articol despre asta.

Daca ti-a placut articolul te rog sa-l citesti si pe urmatorul: Etica masinilor autonome

Un comentariu la „Monitorul preturilor carburantilor – o aplicatie utila”

Lasă un comentariu