Motoare termice revolutionare

Vi se pare o prostie sa mai investesti acum in motoare termice? Probabil ca da pentru ca va ganditi ca astea vor disparea in timp, odata cu avalansa de masini electrice. Lucrurile nu stau chiar asa. Subiecte focus in articol:

  • cine mai investeste in motoare termice;
  • ce avantaje aduc aceste investitii

Cine mai investeste in motoare termice

Primul producator care face asta este Infinity, un producator japonez de automobile. Infinity face parte din grupul Nissan si este brandul lor de lux. Adica ataca segmentul pe care sta acum Mercedes, Audi, BMW sau Lexus.

Ei au dezvoltat un motor care isi modifica automat raportul de comprimare. Raportul de comprimare este raportul dintre volumul pistonului aflat in punctul mort inferior (volumul maxim) si volumul camerei de ardere (pistonul este la punctul mort superior). Printr-un mecanism ingenios aceste motoare termice produse de Infinity sunt mai eficiente decat modele clasice.

Tehnologia asta nu e noua, ea e imprumutata din armata numai ca acolo are un alt scop. Scopul e ca motorul sa functioneze cu orice fel de combustibil. Pentru asta se variaza raportul de comprimare in functie de combustibilul cu care functioneaza masina la un moment dat. Astfel un motor poate functiona cu motorina, pacura, benzina etc prin varierea raportului de comprimare. La motoarele masinilor miltare raportul de comprimare se face prin modificarea lungimii bielei.

Aveti un film mai jos in care va este explicat cum functioneaza sistemul de la Infinity:

Al doilea producator care aduce invatii motoarelor este Mazda. Daca nu stiti Mazda a ales sa nu faca motoare pe benzina turbo. Ei sunt singurii care au rezistat trendului downsizing la motoare. Ei au pastrat in continuare motoarele aspirate pe masinile lor. Cea mai noua invoatie pe care o aduc este este marirea raportului de compresia a motoarelor peste valoare clasica de 14:1. Ei zic ca au ajuns aproape de rata de comprimare a motoarelor diesel.

Asta faca ca motoarele cu aceasta tehnologie sa fie cu 20% mai eficiente decat cele clasice. Dar, ca sa intelegeti mai bine va lasa sa vedeti filmul:

Ce avantaje aduc aceste investitii

In primul rand e vorba de marketing, iar apoi e vorba de eficienta acestor motoare termice. Consumurile mai mici vor face ca aceste motoare sa dea in atmosfera mai putine noxe. Asta inseamna ca motoarele astea vor ramane mai mult in viata.

Finalmente avantajele sunt de a ramane competitivi pe piata si de a vinde mai multe masini noi.

Daca ti-a placut articolul te invit sa il citesti si pe urmatorul: De ce sa cumpar o masina speciala

3 comentarii la „Motoare termice revolutionare”

Lasă un comentariu