Un motor e facut din metal, de obicei. Asta insa nu e o regula, un domn a facut un motor din carton. Asa, de amuzament! Subiecte focus in articol:
- Motor facut din hartie si lemn
- La ce se folosesc astfel de moatoare
Motor facut din hartie si lemn
Ar putea parea ca e o joaca sa faci un motr din bete de lemn si carton si chiar asa si este. Trebuie sa ai multa rabdare si ceva imaginatie. Nu va imaginati ca motoarele astea functioneaza ca unele normale. Nu, nu functioneaza asa.
De obicei sunt consturite pentru a arata la scara mica cum functioneaza un motor. Adica sa vezi componentele in miscare si sa poti remarca cum interactioneaza intre ele. De obicei sunt actionate manual, de o maneta sau, in cazuri mai fericite de niste motoare electrica.
Astfel de machete au cilindri, pistoane, arbore cotit, arbore cu camre, came si cam tot de ii trebuire. Rotile dintate sunt facute din carton, la fel si curele de transmisie. Si, da, respecta regulile si principiile care pun in miscare un motor clasic.
Fani au contruit motoare in linie si motoare in V, cutii de viteza si alte componente ale unei masini. Astfel de machete pot avea scop didactic sau de amuzament. Trebuie totusi sa ai ceva rabdare si ceva cunostiinte tehnice ca sa poti finaliza un astfel de proiect.
O sa vedeti mai jos cateva exemple de motoare, de fapt 2 exemple: un motor in linie in 4 cilindri si un motor in V in 8 cilindri.
Tot in filme o sa vedeti cum au fost construite aceste motoare pas cu pas si poate o sa apreciati rabdarea si maiestria constructorilor.
La ce se folosesc astfel de motoare:
Sincer va spun ca eu as lua unul din asta ca sa-l pun in vitrina pentru ca sunt fan tehnica si imi plac motoarele. Mai ales ca motoarele astea termice vor disparea in cativa zeci de ani, iar o macheta ne va aduce aminte de un trecut plin de poluare. Un astfel de motor poate avea si scop didactic in diverse scoli de meserii. E mai ieftin sa faci un astfel de motor pentru a arata principiile de functionare decat sa tai un motor real.
Daca ti-a placut articolul te invit a-l citesti si pe urmatorul: Cum isi optimizeaza altii costurile de logistica