NASA rainventeaza roata

NASA reinventeaza roata pentru ca in spatiu rotile umflate cu aer nu prea functioneaza. Subiecte focus in articol:

  • NASA reinventeaza roata
  • cand va deveni comerciala aceasta tehnologie

NASA reinventeaza roata

Cand te duci pe Marte sau pe luna si ai masinarii care vrei sa mearga acolo iti trebuie roti. la fel ca la masinariile de pe pamant. Partea idelicata e ca la momentul actual rotile pe pamant sunt umflate cu aer. Iar in spatiu aer…nu prea exista. Asta e motivul pentru care NASA reinventeaza roata.

Am vazut concepte de roti care sa nu aiba aer, dar nu am vazut inca niciuna care sa fie disponibila comercial. Sunt ceva modele care se bazeaza pe elemente mecanice elastice si care nu au nevoie de aer pentru a-si face treaba. Cei de la Goodyear au creat o roata in forma de sfera care, de asemenea nu cred ca are nevoie de aer.

Deci, plecand de la ideea ca NASA avea nevoie de alte rotii pentru masinarii a creat o noua roata. Roatae formata dintr-un fel de plasa metalica care amortizeaza socurile. Si se comporta ca o roata normala umflata cu aer.

Plasa asta metalica este fabrica dintr-un aliaj special care permite ca plasa se se deformmeze si sa revina la starea initiala. Aliajul asta suporta de 30 de ori mai multe cicluri de deformare decat metalele normale pana sa-si piarda forma initiala.

Primele dispozitive care au functionat cu astfel de roti au fost roverele care s-au dus pe Marte. Nu stiu daca sunt mai multe sau doar unul. In mod cert pentru teste au fost mai multe rovere dotate cu astfel de rotii.

Cand va deveni comerciala o astfel de tehnologie

Nu stiiu sa va zic exact, dar probabil ca odata cu dezvoltarea tehnologiei NASA o va face disponibila comercial. Si e o tehnologie care chiar va ajuta. Nu stiu cum se intelege plasa aia metolica cu asfaltul, dar pare extrem de buna pe teren accidentat sau pe teren greu.

Lipsa aerului din roti va face ca masinile sa fie mai sigure, uzurile sa fie mai mici, iar masinile sa fie mai prietenoase cu mediul. Daca nu stiti, si probabil nu stiti, pentru ca nu se agita nimeni, poluarea cu cauciuc este detul de mare. Asta se intampla pentru ca toate resturile de cauciuc de la masini raman in mediu si in atmosfera.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citestii pe urmatorul: Cum functioneaza uniciclul

Lasă un comentariu