Noi informatii despre tornada din Romania

Dupa cum sitit acum cateva zile am avut prima tornada din Romania, una adevarata si spectaculoasa. Tornada din Romania a avut si repercusiuni: un autocar a fost rasturnat, oameni au fost raniti. Au fost avariante mai multe acoperisuri ale caselor din zona. In acest articol ne vom focusa pe urmatoarele aspecte:

  • de ce tornada din Romania nu a fost anuntata prin Ro-Alert
  • ce se face pentru a se remediea situatia

De ce tornada din Romania nu a fost anuntata prin Ro-Alert

Isteria mare care s-a creat a fost in jurul faptului ca aplicatia RO-Alert nu a avertizat pe nimeni legat de producerea tornadei. Nici inainte si nici dupa producerea tornadei.

Sa mergem pe varianta ca ar fi fost anuntata tornada prin RO-Alert. Daca s-ar fi intamplat asta e foarte posibil ca soferii sa evite zona si sa se opreasca inainte. Asta daca ar fi crezut o astfel de stire. Un astfel de anunt este neobisnuit pentru Romania, iar daca ar fi primit un anaunt de tornada multi s-ar fi gandit la un mic vartej de pref.

Tornada din Romania a fost o tornada de gradul 2 masurata pe o scara de la 1 la 5.

Tornada nu a fost nauntata prin RO-Alert deoarece prin RO-Alert se anunta doar codurile rosii date de ANM. Tornada, se pare, ca nu este un eveniment de cod rosu ci doar un eveniment de cod galben. Asta, se pare, ca e motivul pentru care RO-Alert nu a preluat automat informarea. De fapt ,informarea se pare ca era de vant puternic si nu de tornada. Adevarul e ca probabil nimeni nus tia ca se va forma o tornada acolo. Si noi si cei de la ANM suntem novici in fenomenul numit tornada.

Ce se face pentru a remedia situatia

Autoritatile au anuntat ca vor analiza sistemul si ca pe viitor astfel de evenimente vor fi preluate automat. Asta inseamna ca vor fi si anuntate prin sistemul RO-Alert. Ma intreb insa ce as putea face eu daca voi primi o astfel de notificare.

in mod cert in primul rand ar trebui sa gasesc sa ma adapostesc undeva unde sa fiu in siguranta si apoi sa imi pun la adapost bunurile care se pot salva. Totul depinde insa de cat timp avem din momentul anuntului pana cand se produce efectiv fenomenul.

In rest suntem la mila Domnului.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: RO-Alert si metehnele romanesti2 comentarii la „Noi informatii despre tornada din Romania”

Lasă un comentariu