Saturn V este una din rachetele cu care NASA a facut calatorii pe luna intra 1967 si 1975. Subiecte focus in articol:
- Saturn V si computere cu memorie cat un telefon cu butoane
- De ce istoria e importanta
Saturn V si computere cu memorie cat un telefon cu butoare.
Poate vi se pare o utopie dar primele nave spatiale au folosit computere cu memorie mai mica decat un stupid phone de astazi. Smart phone-rile de azi ar fi fost supercomputere comparate cu ceea ce a folosit NASA ca sa duca rachetele Saturn V pe luna.
Primele memorii erau facut din niste fire de cupru care se intersectau ca o plasa si la fiecare punct de intersectie era cate un inel metalic. Acel inel metalic era magnetizat si in functie de sensul campului magnetic acela era un 0 sau un 1. Adica 1 bit. vazand astfel de placi ai ocazia sa vezi cum arata fizic un bit. Astazi este aproape imposibil sa mai vei asta.
Ceea ce este si mai interesant este modul in care erau programate aceste placi. Fiecae nod era magnetizat manual de catre un operator. Adica un om magnetiza inelele metalice de la fiecare intersectie ale plasei de cupru. Astfel scria memoria bit cu bit.
La momentul cand erau citite memoriile magnetizarea disparea si trebuiau scrise din nou manual. Cam asta era tehnologia de la inceputul erei computerelor, adica de acum 55 de ani cu aprozimatie.
Eu sunt unul din oamenii care m-am nascut dupa ce primele computere au aparut, dar am prins sistmeul de operare DOS. Adica cand tot ce faceai era in linie de comanda si trebuia sa stii comenzi. Cei care vreti sa incercati deschideti un cmd in windows si conectati-va la un ssh (aici aveti un server de test https://sdf.org/ ). Daca asta vi se pare rudimentar ganditi-va ca niste oameni au trimis o racheta pe luna folosind ceva si mai rudimentar decat atat.
De ce istoria e importanta
Eu sunt nostalgic si cand vad astefel de situatii ma emotionez. Imi dau seama ca totul a inceput cu o sarma de cupru si niste oameni cu multa imaginatie. Cei care credeti ca nu se mai poate face nimic azi ganditi-va ca asa gandeau multi oamenii in anii ’60.
Si totusi o mana de ingineri au luat niste sarme de cupru si niste inele metalice si au facut prima plac de memorie. Au pus mai multe din astea una peste alta, le-au pus intr-un cadru metalic si au realizat primul bank de memorii.
Va las sa vedeti filmul de mai jos in care omul care a facut memoriile astea va povesteste totul. Si trebuie sa retineti ca omul asta nu e miliardar ci e inca un angajat al NASA. Si ne povesteste despre rachetele Saturn V si computerele lor.
Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Automatizarea in depozit
2 comentarii la „O scurta lectie de istorie Saturn V”