Pana prostului la masina electrica are acum solutie

De cand au aparut masinile electrice m-am tot intrebat ce faci daca ramai in pana prostului cu masina electrica. Exista o solutie! Subiecte focus in articol:

 • Care e solutia daca ramai in pana prostului cu masina electrica
 • Ce solutii viabile vad eu in viitor

Care e solutia daca ramai in pana prostului cu masina electrica

Pana prostului pentru cei care nu stiu se intampla atunci cand ramai fara combustibil la masina. Desigur ca asta e valabil pentru masinile cu combustie interna. La masina electrica pana prostului este cand ramai fara curent in baterii.

In cazul masinilor cu combustie interna e posibil sa gasesti un alt participant la trafic care sa iti dea o sticla de combustibil sa ajungi pana la prima benzinarie. In cazul masinilor electrice odata ce ai ramas fara baterie s-a terminat feng shui-ul. Acolo ramai si probabil ca o mai iei de acolo doar cu macaraua si cu platforma.

Asta pana de curand. Niste baieti inventivi au creat un VAN care iti poate incarca masina cand ramai in pana prostului. Compania se cheama RAC si opereaza in UK. Ei au luat un van dotat cu motor termic au pus un generator performant pe el si cu ajutorul acestei solutii mobile iti rezolva problema. Adica ei vin la tine, in locul unde ai ramas fara energie si iti reincarca masina suficient cat sa ajungi pana la prima statie de incarcare.

Probabil ca astfel de solutii vor aparea si in Romania. Asta pe masura ce masinile electrice se vor inmulti.

Ce solutii viabile vad eu in viitor

Solutia mobila de incarcare de mai sus este o solutie viabila si va functiona cu siguranta. Din punctul meu de vedere mai sunt si alte solutii:

 • prima ar fi ca masinile electrice sa poata transfera curent de la una la alta. In felul asta un alt participant la trafic te poate ajuta sa iti rezolvi problema.
 • a doua solutie ar fi ca beteriile sa fie standardizate. Poate nu toata platforma de baterii a unei masini ci doar o bucata din acea baterie. Acea bucata sa fie detasabila si sa se poata inlocui cu o alta bucata pe care ti-o poate aduce cineva. Bucata aia care se inlocuieste sa iti mai dea o autonomie de 50-100 km astfel incat sa poti ajunge la prima statie de incarcare.

Solutiile astea sunt mult mai facile si mai usor de folosit decat solutia mobila prezentata de compania RAC. In acest fel se poate rezolva eficient pana prostului.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul:

7 comentarii la „Pana prostului la masina electrica are acum solutie”

  • Bateria aia, daca ai remarcat e mai mare decat telefonul mobil. Pe deasupra ar trebui sa fie si mobila….. adica sa fie acolo unde ai nevoie de ea. iar asta e mai greu, nu imposibil, dar greu. Exista o solutie si o sa scriu un articol despre asta.

   Răspunde
 1. Buna,
  La panouri electrice atasate pe capota nu s-a gandit nimeni?
  ce-i drept e mai bine sa vina unii cu un generator pe motorian sa incarce masina electrica…

  Răspunde

Lasă un comentariu