Piata europeana de transport in cifre

la finalul acestui articol aveti un document in format pdf furnizat de Comisia Europeana in care puteti vedea care sunt cifrele care guverneaza industria de transport din Europa.

Documentul are 3 parti:

  • partea 1 se refera la date generale. Aici sunt prezentate date legate de cresterea pe sectoare industriale, importuri si exporturi ale statelor membre etc.
  • partea a-2-a se refera specific la transport avand 6 capitole importante: date generale, performanta transportului de marfa in tone-kilometri, performanta transportului de persoane exprimata in pasageri-kilometri , performanta transportului de marfa si persoane raportata la alti indicatori, infrastructura, mijloace de trasport si securitate
  • partea a 3-a se refera la energie si mediu

La nivel general UE importa cele mai multe marfuri din China (locul 1), pe locul 2 se afla SUA si pe locul 3 statele EFTA. Petru cei car enu stiu statele EFTA sunt cele 4 state cu care Europa are acord de liber schimb: islanda, Liechtenstein, Elvetia si Norvegia.

Exporturile UE sunt preponderent catre SUA (locul1), Apoi statele EFTA si pe locul 3 China.

In document aveti si o chestiune interesanta in care sunt prezentate limitele de viteza in diversele tari si limita de alcool din sange acceptat in aceste tari. Informatie utila pentru soferi si pentru noi ceilalti care calatorim prin Europa.

Din documente reiese ca principala modalitate de transport a marfurilor prin Europa este data de transportul rutier de marfuri, umat la distanta mare de transportul aerian. In Romania, de asemenea, transportul rutier are cea mai mare pondere.

Intre anii 1995 si 2016 transportul de marfuri a crescut cu 40% raportat la numarul kilometirlor efectuati, avand o crestere medie de 1,6% pe an, iar intre anii 2015 si 2016 a crescut cu 5.2%.

Raportul este foarte interesant mai ales pentru cei care lucreaza in domeniu cat si pentru cei care sunt direct conectati cu piata de transport din Europa.

Cei interesati pot descarca documentul de aici: Piata europeana de transport in cifreLasă un comentariu