Principii de baza despre stivuitor

Operarea unui stivuitor poate parea o treaba usoara, dar nu este chiar asa. Cu toate astea sunt niste principii de baza pe care ar trebui sa le cunoasca orice operator. Subiecte focus in articol:

  • principii de baza despre stivuitor
  • cati cunosc aceste principii de baza

Principii de baza despre stivuitor

Un stivuitor este o masinarie speciala, care ajuta extrem de mult munca intr-un depozit. Asta pentru ca poate cara marfuri grele rapid si eficient. Cei care conduc astfel de utilizaje se numes stivuitoristi. Ei fac niste cursuri de specializare, dar nu cred ca li se spun cateva principii de baza.

Un stivuitor este o masina contrabalansata. Asta inseamna ca in partea din spate a stivuitorului este pusa o contragreutate care sa contrabalanseze greutatea transportata. E recomnadat (si e si bine) sa nu depasiti greutatea transportata recomandata de producator. Asta poate duce la accidente.

Cele mai noi stivuitoare au sisteme de control electronice care reduc viteza in curba pentru a nu se destabiliza.

La stivuitoare exista asa numitul “triunghi al greutatii”. Aces triunghi este format din rotile din fata si centrul punctii spate. Pentru a nu exista pericolul de a se rasturna trebuie ca centrul de greutate al lui sa se afle tot timpul in interiorul acestui triunghi. Stivuitoarele se pot rasturna pe lateral sau in fata.

Pe lateral se intampla mai ales in curbe cand stivuitoristul ia curbele in viteza cu stivuitorul incarcat.

Stivuitoarele se pot dezechilibra si in fata, adica cad in lame. Asta se intampla atunci cand marfa e prea inalta sau prea grea. Problema e cand marfa cade de la inaltime si cade peste alti paleti sau rafturi.

Vedeti in acest film explicate aceste principii de baza:

Cati cunsoc aceste principii de baza

Unele dintre principii le cunosc muti stivuitoristi. Poate chestia cu triunghiul greutatii nu prea e cunoscute, dar cele legate de supraincarcare si de viteze la curbe le cam stiu. Dar nu strica sa verificati asta din cand in cand.

Asta pentru a evita eventualele probleme legate de lucrul cu marfurile grele. Cand apar probleme de obicei ele sunt mai grave decat deteriorarea unor paleti de marfs.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Apel de urgenta – noutati de la google

Un comentariu la „Principii de baza despre stivuitor”

Lasă un comentariu