Probleme la sistemul GPS

Daca ai mers zilele astea cu masina si ai dorit sa folosesti navigatia e posibil sa fi intampinat probleme la sistemul GPS.

Eu am folosit zilele astea waze si nu reusea, in anumite zone, sa ma pozitioneze pe drum. Se pare ca sunt niste problema la sistemul GPS american.

Ce probleme sunt la sistemul GPS

Se pare ca problemele sunt generate de un mic bug software. Acest bug este asemanator cu cel numit „millenium bug”. Acesta a afectat unele siteme computerizate la schimbarea mileniului. Se pare ca in luna aprilie 2019 data din sistemul GPS se reseteaza de la zero.

Problema asta apare datorita modului in care sistemul GPS functioneaza. Numarul saptamanii este codificat in semnalul GPS, iar acest numar poate fi cuprins intre 0 si 1023. Perioada curenta a inceput in 1999 si se pare ca saptamana cu numarul 1023 este chiar in luna aprilie, pe 6 aprilie mai precis. Odata ajuns la aceasta valoarea, datorita faptului ca sistemul nu poate numara mai multe saptamani se reseteaza. Asta se intampla datorita faptului ca numarul saptamanii are alocati doar 10 biti de informatie (2 la puterea 10 face 1024).

Din cauza unor probleme de implementare e posibil ca numite device-uri sa interpreteze aceasta data ca fiind 6 aprilie 1980 (data initiala a lansarii sistemului GPS). E posibil, de asemeena ca anumite sisteme sa interpreteze data la alte valori decat cele reale.

Ce legatura are data cu aceste probleme la sistemul GPS

Data este foarte importanta in pozitionarea exacta, cetava nanosecunde diferenta putand duce la erori de cativa metri de pozitionare.

Asta inseamna ca receiverul nu va putea pozitiona bine. Exact asta s-a intampla azi cu telefonul meu cu waze care nu a putut sa ma pozitione sub nici o forma pe drum. Mie mi s-a intamplat cand mergeam de la Pitesti la Craiova.

Cu toate ca telefoanele moderne au mai multe sisteme GPS incorporate, se pare ca nu comuta pe alte sisteme decat nu au au semnal pe cel principal. Sistemul GPS este sistemul American de localizare. Pe langa GPS mai sunt si sistemul European Galileo si sistemul rusesc Glonas.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Flexe un start-up care e un fel de AirBNB al depozitelor

Lasă un comentariu