Producatori de masini alimentate pe hidrogen

Ati crede ca tehnologia pe hidrogen este una relativ nou si ca producatorii de masini pe hidrogen sunt putini. Va spun ca va inselati. Subiecte focus in articol:

  • cand au inceput sa apara primele masini alimentate pe hidrogen si care a fost evolutia lor
  • cateva exemple de astfel de masini

Cand au inceput sa apara masinile alimentate pe hidrogen si care a fost evolutia lor

Aceste masini alimentate pe hidrogen au inceput sa apara prin anul 2007. Prima masina functionala a fost realizata de Honda. A fost realizata in 2007 si se numea Honda FCX Clarity.

3 ani mai tarziu un alt producator auto pune pe piata un model de masina alimentata pe hidrogen. E vorba de Mercedes Banz care a denumit masina F-Cells si care e un model bazat pe B Klasse. Au urmat apoi Hyundai, Toyota, Riversimple Rasa si altele. Asa arata interiorul unei masini Riversimple:

Hidrogen fuel

Totusi, astea de mai sus sunt modele functionale. Inainte de aceste modele functionale au fost concepte ale mai multor producatori. In 2004 Audi a avut un concept intitulat A2H2 hybrid Vehicle, in 2009 a avut Audi Q5-Fcevv si in 2014 a facut un A7 h-tron quattro.

Mercede a avut astfel de modele din 2002. Un concept car a fost realizat atunci pe platforma lui A Klasse si s-a numit F-Cell.

Fiat a avut in 2005 un concept bazat pe modelul Panda numit Hydrogen Fuel cell. Ford a avut in anul 2000 un concept bazat pe Focus care s-a numit Focus FCV.

Producatorii au renuntat la concepte imediat ce tehnologis cu acumulatori a intrat pe piata.

Cateva exemple de astfel de masini

Cred ca cel mai cunoscut model este Mirai facut de Toyota. A fost lansat in 2015 si s-a vandut destul de bine in Japonia si Caifornia.

Honda are un model functional, a doua serie de Clarity lansata in 2016. Hyndai are 2 modele de masinile alimentate pe hidrogen: Tucson FCV lansat in 2014 si NEXO lansat in 2018.

Sunt ferm convins ca si ceilalti producatori vor investi in tehnologia asta dupa ce boomulul electricelor cu baterii va trece.

Daca ti-a placut articolu te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Lilium – avion electric cu 5 locuri

Lasă un comentariu