Puterea unui motor de tanc

Un tanc are in jur de 40 – 50 de tone, de aceea si puterea unui motor de tanc te astepti sa fie impresionanta. Subiecte focus in articol:

  • cat e puterea unui motor de tanc si ce e important
  • cine face motoare de tanc

Cat e puterea unui motor de tanc si ce e important

Sa plecam de la baza ca sa intelegem sistemul. Un tanc trebuie sa fie usor si motorul sa aiba putere mare. Asta pentru ca trebuie sa fie agil pe orice fel de teren. La fel ca la masini cu cat puterea motorului e mai mare si masina mai usoara cu atat e mai agila.

Agilitatea tancului e importanta pentru a nu putea fi distrus foarte usor. De asta e important se se miste repid pe orice fel de teren. Puterea unui motor de tanc variaza intre 650 de cai si 1500 de cai putere. Nu sunt niste cifre impresionante tinand cont ca un Bugatti Veiron are 1100 de cai putere.

Dar la tanc nu uterea motorului e importanta ci cuplul. Cuplul ajunge la valori de 5300 Nm (M1 Abrams, tancul american cu motor turbina). De obicei, cuplul motor este intr 2500Nm si 6000Nm. Marea majoritate a motoarelor sunt diesel, dar pot functiona si cu benzina sau kerosen.

La motarele de tanc nu puterea sau cuplul sunt cele mai importante. Sunt importante si astea ,dar importante sunt volumul si greutatea motorului. Motorul trebuie sa furnizeze cea mai mare putere avand o geutate redusa si ocupand un volum redus. De asemenea, trebuie sa consume putin si sa fie robust.

Ca sa va faceti o idee o firma germana construise un motor de tanc care furniza 1500 de cai si ocupa doar 1 metru cub.

Cine face motoare de tanc

Nu sunt multe tari capabile de a face motoare de tanc. Rusia face motoare de tanc, SUA, Germania, Franta sunt tari care produc motoare pentru tancurile lor. Romania era una din tarile care producea motoare de tanc, dar nu mai produce.

Unele dintre cele mai bune tancuri la ora actuala sunt tancul rusesc T90 care are 850 de cai putere si tancul american M1 Abrams. De asemenea tancurile germane Leopard sunt performante si tancul francez Leclerc.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Cum functioneaza turela unui tanc

2 comentarii la „Puterea unui motor de tanc”

Lasă un comentariu