Rabla fara ITP sau cu ITP

Programul Rabla are, de foarte multi ani, mult succes in Romania. Anul trecut Ministerul Mediului prin vocea ministrei anunta ca nu se mai accepta in program masini care nu au ITP valabil.

Motivul pentru care aceste masini au fost eeiminate din program este ca se dorea se scoata din parcul auto national masinile care polueaza. E adevarat ca masinile care circula polueaza aerul.

Tot la fel de adevarat este ca cele care nu circula nu polueaza aerul, dar polueaza mediul. Cele mai multe din aceste masini care ar intra in progrmaul Rabla, dar care nu mai intra pentru ca nu au ITP, ajung sa zaca intr-o parcare si sa se deterioreze extrem de mult.

Masinile astea sunt abandonate cu lichide in ele, adica lichid de frana, antigel, ulei, ceva ramasite de benzina sau motorina in rezervor etc. Cu timpul, datorita actiunii factorilor de meniu aceste lichide ajung sa polueze mediul, ele nefiind colectate controlat si reciclate.

Pe langa asta ocupa spatii de parcare si fac ca anumite zone ale orasului sa arate murdar si inestetic. Costurile pentru autoritati pentru a lua masinile de pe spatiile publice pot ajunge la cateva mii de Ron.

Din punct de vedere al mediului, aceste masini chiar daca nu au ITP si nu polueaza acum, ajung sa polueze mediul.

Incepand cu noul program Rabla de anul asta Ministerul Mediul a anuntat ca va renunta sa primeasca in programul Rabla doar masini care au ITP valabil. SIner, eu as propune ca in programul Rabla sa fie introduse obligatoriu si niste masini inmatriculate prin Bulgaria si care circula pe drumurile publice.

Programul Rabla va beneficia anul asta de un buget de 32 de milioane de lei, asta inseamna ca aproximativ 35.000 de persoane isi vor putea achizitiona o masina noua. Masinile noi care vor putea fi vandute prin program vor trebui sa aiba emisii de CO2 de maxim 100g/km.

Se acorda in continuare ecobonusurile pentru masinile hybride si prima suplimentara pentru masinile full electrice. Suma acordata va fi tot de 6500 de ron cu 1500 de Ron ecobonus.

Programul se asteapta se inceapa in prima saptamana din aprilie.

Lasă un comentariu