Rafturi cazatoare

Cred ca toti aveti rafturi in depozit, rafturi pe care stocati paleti. Si cre ca vi se par solide pentru ca reusesc sa tina paletii aia foarte grei. O sa va arat in articolul asta cateva exemple de astfel de cazuri, adica rafturi care colapseaza in lant.

De ce cad aceste rafturi?

Rafturile nu cad singure, ele cad pentru ca ceva le provoaca cadearea. In cele mai multe cazuri caderea e provocata de stivuitoristi care nu lucreaza corect si lovesc rafturile. Lovirea rafturilor, mai ales la stalpi in partea inferioara face ca raftul sa colapseze.

Al doilea motiv pentru care rafturile colapseaza e datorat incarcarii rafturlui intr-un mod eronat. Orice raft are o logica de incarcare. Ca principiu rafturile din partea de jos de incarca cu greutatile mari iar greutatile mai usoare de pun pe etajele superioare. De asemenea, trebuie respectata greutatea mxima de incare pe traverse.

Al treilea motiv pentru care colapseaza rafturile este legat de cutremur. Romania e zona seismica si cutremurul coroborat cu o incarcare gresita a rafturilor si o proiectare gresita a lor poate duce la colapsare. E recomandat ca atunci cand achizitionati rafturi sa cereti calcule de rezistenta la cutremur (de asta nu prea e recomandat sa cuparati rafturi second hand din tari zone care nu sunt seismice).

Rafturi colapsate in imagini.

Stiu ca nu aveti timp sa vedeti atfel de imagini, de aceea am cautat eu pentru voi. Sper sa va dati seama din filme ca rafturile nu sunt asa de solide cum par si ca doar o lovitura le poate provoca colapsarea.

https://www.youtube.com/watch?v=raSJaiGjEIs

Daca ti-a placut articolul te rog citeste-l si pe asta: Asigurari in transport

Un comentariu la „Rafturi cazatoare”

Lasă un comentariu