Reciclarea inapoi cu …30 de ani

Reciclarea se pare ca nu prea e dorita in Romania. Chiar daca am pus in titlu ca e vorba de 30 de ani, de fapt e vorba de mult mai multi ani, probabil 50.

Reciclarea nu prea e dorita in Romania

Eu, in implemetarea proiectelor, am invatat ca exista 2 metode de a implementa un proiect:

 • cu forta. E prima metoda, cea preferata de statul roman, dar la presiunea celor de la UE. De obicei proiectele raman pe ultima suta de metri si singura varianta e cea cu forta.
 • o strategie de genul win-win. Asta are foarte mari sanse sa se intample bine. Nu pre o foloseste statul roman. Asta pentru ca toata lumea are de castigat. Dar asta presupune sa le explici jucatorilor ce au de castigat, se le dai timp sa testeze etc.

Reciclarea in Romania acum 30 de ani exista si se intampla. Exista infrastructura, existau centre speciale de colectare, iar astea isi faceau treaba, Exista o gadire integrata si exista o integrare reala a reciclarii in industrie. Tin minte ca exista un serviciu pe care il chemai acasa sa-ti ia produsele reciclate.

La scoala eram obligati sa ducem maculatura pentru a ne face norma de reciclare.

Reciclarea in Romania …gandita prost

Reciclarea, asa cum e gandita sa functioneze in Romania in mod cert nu va functiona. Am scris un articol despre asta aici si te invit sa-l citesti.

Pe fondul maririi anulae a poluatorilor Romania alege sa implementeze prost si stangaci acest proiect. Probabil, ca cineva de la Ministerul Mediului, s-a gandit ca e bine sa nu supere producatorii. Pentra a recicla si a reintegra in productie inseamna sa ai linii de sortare, spalare igienizare, hala, adica bani investiti. Ceea ce nu prea place.

Pentru ca reciclarea sa functioneze bine cineva trebuie sa creeze infrastructura necesara. Infrastructura necesara in mediul privat nu va fi construita cu forta, pentru ca nu iese. Trebuie abordata o strategie win-win.

La fel se intampla cu colectarea selectiva a gunoiului. Ce interes sa am eu sa reciclez selectiv daca platesc la fel la gunoi? Nu ar fi mai bine ca daca aleg sa reciclez selectiv sa nu mai platesc gunoiul? Asa as fi direct interesat sa selectez gunoiul. Companiile de colectare gunoi recupereaza banii pierduti de la mine din reducerea de costuri pe care o fac datorita faptului ca gunoiul e deja selectat de la sursa. Dar nu, in Romania, banii aia sunt ai lor, iar noi trebuie sa platim la fel sau mai mult.

Subiectul e vast si va mai curge cerneala pe acest subiect, eu o sa finalizez acest articol cu speranta ca cineva va gandi niste strategii win-win.

Un comentariu la „Reciclarea inapoi cu …30 de ani”

 1. Salut
  Subiectul este potrivit . Poate incercam o abordare /dialog si altele .
  Unele concluzii din articol sunt cam insuficient exprimate .
  Multumesc

  Răspunde

Lasă un comentariu