Rezerve de Litiu pentru baterii

Se discuta despre faptul ca in lume exista rezerve de litiu limitate. Rezervele de litiu limitate ar trebui sa duca nu la ieftinirea bateriilor asa cum se intampla ci la scumpirea lor. Sa vadem cat de adevarata este chestia asta. Puntele cheie ale acestui articol:

  • ce rezerve de litiu exista in lume si in ce tari
  • cat litiu se consuma si cat ajung aceste rezerve de litiu

Ce rezerve de litiu exista in lume si in ce tari

In ultimele decenii litiul a devenit o materie prima extrem de cautata. Si asta datorita acumulatorilor si a folosirii lor pe scara larga. Litiul, in afara de acumulatori, este utilizat in industria sticlariei, industira lubrifiantilor (se produc vaseline pe litiu) etc. Materiile prime sunt amestecate cu litiu pentru ca reduce temperatura la care sticla devine maleabila. Asta inseamna ca se reduc costurile energetice in industrie.

Cele mai multe rezerve de litiu exista in tarile din America Latina:

  • Chile are o rezerva de 7.500.000 MT. MT inseamna tone metrice, adica tone de fapt;
  • China are o rezerva de 3.200.000 MT.
  • Argentina are o rezerva de 2.000.000 de MT;
  • Australia are o rezerva de 2.700.000 de MT;

Se pare ca singura tara din UE care are rezerve de litiu este Portugalia care are o rezerva de 60.000 de MT. Peste jumatate din rezervele de litiu se regasesc in asa numitul triughiu al litiul format din Chile, Argentina si Bolivia. SUA are rezerve mici de litiu, dar, dupa cum se stie controleaza tarile din America Latina.

Cat litiu se consuma si cat ajung aceste rezerve de litiu

Ceea ce ati citi mai ssu sunt rezervele de litiu din roci. Litiul se mai poate extrage din saramuri de sare, iar aceste rezerve sunt de 6 ori mai mari decat cele de mai sus. Saramurile de sare se gasesc in lacurile sarate. Procesul tehnologic al extragerii din saramuri de sare este mai lung (depasind 3 luni) dar e mai ieftin decat cel din roci.

Se estimeaza ca rezervele totale s-ar situa undeva la 60 de milioane de tone. Se astepata ca in anul 2020 consumul de litiu sa creasca la 600.000 de tone pe an. Asta inseamna ca rezervele ar trebui sa ajunga pentru cel putin 100 de ani. Deci, e de asteptat ca pretul sa scada. Asta pentru ca tehnologia bateriilor e doar una de tranzitie si in mod cert nu va dura 100 de ani. In urmatoarele decenii probabil se va trece la hidrogen.

Asta inseamna ca cine are rezerve e interesat sa le vanda cat cererea e mare si pretul e mare pentru a castiga mai mult. In 2010 pretul acumulatorilor era de 1160 de dolati pe Kilowat ora, iar in 2018 a ajuns la 160 de dolari kilowat ora.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Amazon si-a lansat nava mama drona

2 comentarii la „Rezerve de Litiu pentru baterii”

Lasă un comentariu