RO-Alert si metehnele romanesti

Ro-Alert este o aplicatie dezvoltata de ISU pentru a ne anunta atunci cand sunt probleme grave. Problemele astea grave sunt cele care ne pun in pericol viata sau bunurile. Ideea a fost sa te ptoi proteja cu ceva timp inainte, daca se poate, sau macar dupa producer. Dupa produerea evenimentului ar trebui sa ajute la limitarea daunelor.

Ieri in tara au fost cateva fenomene metoe extreme: tornada de la Drajna si grindina puternica din zona Prahova Ilfov.

Cum a functionat ieri RO-Alert

RO-Alert a functionat ieri magnific in ambele situatii, adica nu a anuntat pe nimeni. Cu toate ca alertele meteo existau si au fost date aplicatia nu a anuntat pe nimeni. Nu a anuntat nici inainte si nici dupa producerea evenimentelor. Eu am fost afectat de grindina si abia am reusit sa acopar una din masini cu ceva care sa o protejeze. Faceam asta in timpul grindinei si mi-am luat niste bucati de gheata in cap.

As fi vrut  sa fiu anuntat inainte sis a pot baga masina la adapost.

In zone unde stau nu ar fi trebuit sa fie grindina pentru ca exista un sistem de rachete antigrindina. Se pare ca nici alea nu au functionat.

In cazul tornadei de la Drajna, cea mai mare tornada pe care am vazut-o in Romania, sistemul RO-Alert a ramas tacut. Nu a anuntat pe nimeni nici dupa nici inainte.

De ce nu merge aplicatia

Din punctul meu de vedere problema e una de management. In mod normal cand lansezi o astfel de aplicatie te asiguri ca tot fluxul functioneaza. Ai de luat informatii de la 3-4 institutii. Pare putin dar se pare ca in Romania asta e un calvar.

Se pare ca atat in cazul tornadei cat si am grindinei informatiile de la ANM catre RO-Alert nu sunt automate. Cineva trebuie sa le bage manual in soft. Si, se pare, ca au descoperit asta acum.

Ma gandesc ca asta trebuia descoperit cand s-au facut teste pe tot fluxul. Oare testele alea s-au facut atunci cand a trebuit? Ma gandesc ca nu daca se descopera acum ca informatiile circula …manual. In tara asta, mai ales in institutiile de stat problema e controlul.

Controlul nu se face pentru ca nu are cine s ail faca in mod professional. Cand se va rezolva problema asta se vor rezolva multe probleme.

UPDDATE: Si in Bihor si Timisoara au fost probleme cu vantul puternic dar la aceasta or nu stiu daca RO-Alert a functionat sau nu acolo.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Logistica din formula 1

2 comentarii la „RO-Alert si metehnele romanesti”

Lasă un comentariu