Roboti industriali – o perspectiva de crestere

In articolul asta o sa va vorbesc despre roboti industriali. Adica acei roboti pe care ii vedeti prin diverse fabrici. De fapt sunt niste brate robotice. Daca o sa citesti pana la final vei afla urmatoarele informatii:

  • care sunt zonele din lume care folosesc cei mai multi roboti industriali
  • care sunt cei mai mari jucatori din piata

Care sunt zonele din lume care folosesc cei mai multi roboti industriali

Pe primul loc si cu cele mai mai prognoze de crestere se afla Asia impreuna cu Australia si Oceania. Joponia are cea mai robotizata industrie din lume.

Pe locul 2 sunt SUA cu Canada si Europa. America Latina si Africa sunt pe ultimele locuri si nici nu se prevad mari posibilitati de crestere acolo in urmatorii 5 ani. Despre Rusia nu am gasit date. Piata mondiala se ridica in 2018 la aproximativ 32 miliarde de dolari. Pentru urmatorii 5 ani se astepta o crestere agregata de 25% anual.

Pentru a va face o idee corecta un brat robotic standard costa intre 50.000 si 80.000 de dolari. Daca i se aduaga functionalitati pentru anumite operatii mai speciale pretul poate ajunge intre 100.000 si 150.000 de dolari.

Varianta mai ieftina este folosirea de roboti industriali reconditionati. Un astfel de robot costa la jumatate cat cei noi si isi fac treaba la fel de bine.

Se apreciaza ca in urmatorii 5 ani preturile pot scadea pe fondul ieftinirii senzorilor si pe masura ce rata de adoptie a cestor roboti industriali creste.

Care sunt cei mai mari jucatori din industrie

Cel mai mare jucator din industrie se cheama Mitsubishi Electric, o comapnie Japoneza care a ajuns la o cifra de afaceri de aproape 12 miliarde de dolari.

A doua companie este din Elvetia si se cheama ABB (ASEA Brown Boveri). Compania are o cifra de afaceri de 6.9 miliarde de dolari.

Pe locul 3 este o comapnia din Germania B+M Surface Systems GmbH, care are o cifra de afaceri de 4.4 miliarde de dolari. Pe locul 4 este tot o companie din Japonia Omron Adept Technologies cu o cifra de afaceri de aproximativ 3 miliarde de dolari.

Urmatoarele companii: FANUC Robotics Japonia, Yaskawa Japonia, Kuka Germania este liderul mondial in furnizarea de roboti pentru industria auto, Epson robots, Kawasaki Japonia, Staubli, Durr, Denso Corporation Japonia, Nachi-Fujikoshi etc.

Dupa cum vedeti piata este dominata de companii japoneze, de aceea probabil ca Asia este liderul mondial in roboti industriali.

Daca ti-a placut acest articol te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Ceasuri analogice vs ceasuri digitale

Un comentariu la „Roboti industriali – o perspectiva de crestere”

Lasă un comentariu