Roboti pentru logistica

Am fost astazi la un targ de tehnologie, o conferinta de fapt, si am vazut ceva roboti pentru logistica. Pentru depozite mai precis. Problema e ca marea majoritate a robotilor pe care ii vad nu prea sunt ceea ce trebuie. Sa va explic ca sa intelegeti despre ce e vorba. Astazi am vazut un prototip de robot care face curatenie prin depozit. Adica curata praful si spala.

Robotul asta era destul de rudimentar, ca sa zic asa. Sau asa il vad eu pentru ca il compar cu robotul meu de acasa care face curat. Adica cu Roborok! Robotul asta de acasa isi face singur harta, robotul asta de la targ nu isi face singur harta, trebuie sa mergi tu cu el. Casa mea nu e asa mare, dar un depozit e mare si probabil ca ii e greu sa-si faca singur harta. Ma gandesc ca asta e explicatia, altfel nu vad de ce nu prea si-ar face harta ajutat.

Ce alte probleme au robotii pentru depozite depozite

O alta problema este suprafata curatata. Cel de azi curata 1.000 de metri patrati la o incarcare. Deci cam 4.000 de metri patrati in 24 de ore. O incarcare il tine 4 ore, iar reincarcarea dureaza 2 ore. Cele 4 ore sunt estimative, Am intrebat ce fac daca am un depozit de 10.000 de m patrati? Practic mi-ar trebui o flota de roboti din astia. Cand ai flota e vorba de un alt soft si de o alta mancare de peste.

Nu aveau asa ceva domnii pe care i-am intrebat , dar au recunoscut si ei ca e alta amncare de peste cu flota pentru ca robotii trebuie sa comunice intre ei si sa se sincronizeze sa nu faca toti curat in aceleasi loc. Si nici sa lase locuri necuratate. Deci mai e de lucru daca ma intrebati pe mine. O alta problema pe care o remarcasem era faptul ca nu aveau LIDAR, dar aveau computer vision. Adica avea mai multe camere si putea recunoaste obiecte sau chiar masura gradul de ocupare din depozit (la nvel de locatii de palet, de exemplu). Asta e bine, dar trebuie testat cat de bine functioneaza.

Nu e prima oara cand vad astfel de roboti la targuri de tehnologie, dar lucrurile nu prea evolueaza, asa mi se pare

Daca vrei sa-ti optimizezic costurile si procesele logistice te sfatuiesc sa iti arunci un ochi aici: https://logistic-specialist.com/servicii-de-consultmie. Probabil pentur ca nici nu cerere prea amre din piata.

Lasă un comentariu