Scania a lansat camioane electrice

Scania a lansat in luna septembrie 2020 camioane electrice. Asta e o veste buna pentru mediu, dar sa vedem cum va reactiona piata la aceste camioane.

Camioane electrice si Scania

Scania are 2 directii de dezvoltare pe zona de electrificare a flotei: camioanele cu tehnologie hybrid si masinile full electrice. Ei zic ca pana in anul 2025 vor scoate cate 1 camion electric pe an in incercarea lor de a impune acest trend in piata.

Asa cum era de asteptat camioanele acestea electrice sunt destinate utilizarii in zonele urbane si nu pe trrnasportul long range. Asta datorita autonomiei reduse de aproape 250 de km care le descalifica din start pentru transportul long range. Ca sa faceti o comparatie un camion cu motor termic are autonomie de peste 1000 de km cu un plin de combustibil. iar opririle dese de alimentare nu sunt benefice in transport, mai ales cat trebuie sa stai 5-6 ore sa incarci acumulatorii.

Camionul este propulsat de un motor de 230 de KW cu un cuplu enorm de 2000 de Nm.

In portofoliul Scania mai exista si un camion plug-in hybrid. Din declaratiile lor se pare ca nu se vor orienta doar spre camioane pur electrice ci si pe camioanele plug-in htbrid. Din punctul meu de vedere solutia plugin hybrid e mai fezabila in a fi adoptata de piata.

Ceaa ce ma uimeste esta ca Scania a ales tehnologia cu baterii electrice in devafoarea tehnologiei cu hidrogen. Dar sunt convins ca pe masura ce tehnologia cu hidrogen va deveni matura toti producatorii de camioane vor merge in directia asta.

Aveti aici filmul de prezentare al noii game de camioane electrice si plugin hybrid de la Scania:

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Cum se misca piata de masini electrice comerciale

2 comentarii la „Scania a lansat camioane electrice”

Lasă un comentariu